Expert: Peste 60% din profitul băncilor provine din activități de pe piața valutară, taxe și comisioane

Expert: Peste 60% din profitul băncilor provine din activități de pe piața valutară, taxe și comisioane

Sistemul bancar autohton rămâne destul de profitabil, totuși veniturile din activitatea de creditare constituie o pondere de doar 34%, remarcă expertul economic Dumitru Pîntea. De asemenea el atrage atenția a supra majorării ponderii creditelor neperformante.

„După șocurile din anul trecut care au determinat evoluții structurale ample în sectorul bancar situația pare să se fi stabilizat la nivelul tuturor indicatorilor bancari. Totuși rămân anumite incertitudini la nivelul Băncii Centrale, cânt și al băncilor comerciale. Chiar dacă alegerea unui nou guvernator s-a finalizat cu un rezultat pozitiv rămâne incertitudinea față de ceilalți doi vice-guvernatori. Vizita FMI din februarie e 2016 demonstrează că Moldova este slab pregătită pentru semnarea unui nou acord de împrumut, în condițiile când investigațiile privind fraudele bancare nu au fost finalizate.

În ceea ce privește activitatea băncilor comerciale principalii indicatori par să se redreseze odată cu eliminarea din statisticele BNM a punctelor de bilanț a celor trei bănci care se află în proces de lichidare”, remarcă expertul economic Dumitru Pîntea în cadrul prezentării raportului Expert-Grup „Lansăm Monitorul Financiar: Analiza reformelor din sectorul financiar din Republica Moldova”

Evoluția activelor demonstrează o creștere anemică. Practic valoarea acestora se situează în jurul cifrei de 70 miliarde de lei, iar indicatorul suficienței capitalului ponderat de risc are un nivel de 26%, cu peste 10% mai mult față de limita impusă de BNM. Acest lucru demonstrează o capacitate înaltă a băncilor de a face față unor retrageri neașteptate de depozite. De asemenea se atestă o creștere a concentrării activelor pe piață, astfel că primele trei bănci din sistem dețin o pondere de 66%, fapt ce ar putea submina concurența în sectorul bancar, remarcă expertul.

Potrivit acestuia „Măsurile de politică monetară rămân a fi la un nivel drastic, astfel rata de bază a fost micșorată cu 0,5% și se situează la nivelul de 19%. Totuși această măsură nu a fost corelată cu norma rezervelor obligatorii, care a rămas la un nivel de 35%, fapt ce îngheață lichiditățile băncilor care puteau fi oferite spre creditare. Activitatea de atragere a depozitelor înregistrează o tendință de stabilizare. De asemenea se observă o creștere a depozitelor în lei, care se bazează pe revenirea încrederii în moneda națională”, afirmă Pîntea.

El atrage atenția asupra înrăutățirii ponderii creditelor neperformante care a depășit ponderea de 10% din portofoliul de credite. „Șocurile valutare din anul trecut practic au dispărut. Se observă o tendință de descreștere a creditelor în valută, precum și în lei din cauza politicii monetare care face creditele extrem de scumpe. De asemenea se atestă și o înrăutățire a portofoliului de credite. Valoarea creditelor neperformante este de 3,9 miliarde de lei, ceea ce constituie 10,6% din totalul portofoliului de credite. Băncile comerciale trebuie să fie atente cu această creștere și trebuie să gestioneze eficient portofoliul de credite.

Sistemul bancar autohton rămâne destul de profitabil. Profitul net în 2015 constituie 1,4 miliarde lei, însă marea parte au fost obținuți în urma activității pe piața valutară, din taxe și comisioane. Veniturile din activitatea de creditare constituie o pondere de doar 34%”, conchide expertul.

Pe parcursul anului trecut, cele 11 bănci licențiate au acumulat un profit de 1,44 miliarde de lei, care este de peste două ori mai mare față de cel obținut pe parcursul anului 2014.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.