Cheltuielile moldovenilor cresc mai rapid decât veniturile

Cheltuielile moldovenilor cresc mai rapid decât veniturile
Foto: Agora.md

Veniturile moldovenilor s-au majorat cu aproape 11% anul trecut, însă cheltuielile au înregistrat o creștere mai mare, în 2015. Veniturile oficiale ale cetățenilor Republicii Moldova rămân a fi mai mici față de cheltuielile declarate.

În 2015 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1956,6 lei, fiind în creştere cu 10,7% faţă de anul precedent. În termeni reali veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 0,9%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere de 41,4% în veniturile totale.

La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 15,9% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activităţile individuale agricole reprezintă 9,0% din activităţile pe cont propriu, iar 6,9% au fost obţinute din activitatea individuală non-agricolă.
Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă, în medie acestea constituie 20,9% din veniturile medii lunare ale populaţiei. Contribuţia plăţilor sociale s-a majorat cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul precedent.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,4% din total venituri sau cu 0,2% mai puţin comparativ cu anul 2014.

În funcţie de mediu de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 692,6 lei sau de 1,4 ori mai mari comparativ cu mediul rural. Pentru populaţia din mediul urban principalele surse de venituri sunt activitatea salariată, care au asigurat veniturile populaţiei în proporţie de 54 la sută şi prestaţiile sociale - 20%.

Veniturile populaţiei din mediul rural sunt generate în baza activităţii salariale în proporţie 27,8%, iar contribuţia acesteia este de 1,9 ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individuală agricolă au asigurat 17,5% din totalul veniturilor disponibile.

Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,4% faţă de 11,8% în cazul populaţiei din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populaţia rurală este caracteristică şi o contribuţie mai mare a prestaţiilor sociale, 22% din total venituri comparativ cu 20% în mediul urban.

Veniturile disponibile ale populaţiei în proporţie de 89,8% sunt acoperite din surse băneşti, iar 10,2% reprezintă veniturile în natură. În termeni absoluţi, valoarea veniturilor băneşti a însumat 1756,2 lei lunar în medie pe o persoană, iar cele în natură - 200,3 lei.
Veniturile băneşti sunt mai semnificative pentru mediul urban (96%), iar în cazul populaţiei rurale contribuţia acestora este de 83 la sută.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2015 au constituit în medie pe o persoană 2048,5 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 12,8%. În termeni reali populaţia a cheltuit în medie cu 2,8% mai mult comparativ cu anul 2014.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar - 42,1%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,9% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte - 11,2%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (6,5%), transport (4,5%), comunicaţii (4,3%), dotarea locuinţei (3,9%), învățământ (0,6%), etc.

Dat fiind că populaţia din mediul urban dispune de venituri mai mari, respectiv şi cheltuielile de consum a acestei categorii de populaţie sunt cu 751,3 lei sau de 1,4 ori mai mari faţă de cheltuielile populaţiei din mediul rural. În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populaţia a alocat 39,6% din cheltuielile lunare de consum, iar în rural - 44,8%. Totodată, populaţia urbană comparativ cu cea rurală cheltuie mai mult pentru întreţinerea locuinţei (18,7% faţă de 17,0%), transport (5,0% faţă de 4,1%), servicii de comunicaţii (4,6% faţă de 4,0%), hoteluri şi restaurante (2,9% faţă de 0,5%), servicii de agrement (2,0% faţă de 0,7%).

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un lot comercial de preparate cosmetologice, au depistat vameșii de la Aeroport

Un lot comercial de preparate cosmetologice, au depistat vameșii de la Aeroport

Contabila PSRM, pusă sub învinuire. Procurorii: „Ar fi falsificat rapoarte de gestionare financiară a partidului”

Contabila PSRM, pusă sub învinuire. Procurorii: „Ar fi falsificat rapoarte de gestionare financiară a partidului”

Rusia a distribuit avioane înarmate cu rachete hipersonice la Kaliningrad, relatează presa de stat

Rusia a distribuit avioane înarmate cu rachete hipersonice la Kaliningrad, relatează presa de stat

Advertoriale
Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil al lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei
 • 2
  Zelenski îi avertizează pe locuitorii din Crimeea și alte teritorii ocupate să nu se apropie de infrastructura militară rusă
 • 3
  O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că urmărea activiști pe Twitter
 • 4
  Directorul Institutului Mamei și Copilului va fi sancționat de ministra Sănătății. Medicii spitalului nu ar fi respectat protocolul în cazul unei fetițe care a fost abuzată sexual
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.