EXCLUSIV. Ce venituri a obținut anul trecut familia prezidențială din Republica Moldova

EXCLUSIV. Ce venituri a obținut anul trecut familia prezidențială din Republica Moldova

Anul trecut, Nicolae Timofti a câștigat din salariul de președinte al Republicii Moldova aproape 220 de mii de lei, potrivit declarației de avere. Documentul a fost oferit în exclusivitate pentru Agora de Comisia Națională pentru Integritate (CNI). În același timp, prima doamnă, Margareta Timofti, care activează în cadrul Secretariatul Parlamentului, a câștigat din salariu peste 98 de mii de lei.

Potrivit declarației de avere, Nicolae Timofti a mai câștigat anul trecut peste 118 mii de lei din pensia oferită de Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și o indemnizație de peste 58 de mii de lei de la Consiliul Superior al Magistraturii.

În declarația de avere se mai menționează că șeful statului deține un cont bancar unde are depozitat peste 355 de mii de lei, iar din dobândă a obținut peste 35 de mii de lei.

În ceea ce privește bunurile imobile, acestea au rămas la fel ca și în declarația pentru anul 2012. Astfel, președintele țării deține un teren agricol, care a fost dobândit în 1996, cu o suprafață 0,05 hectare, iar valoarea cadastrală fiind de peste 44 mii de lei. Totodată, familia Timofti mai deține un apartament cu o suprafață de 85,3 metri pătrați, evaluat la peste jumătate de milion de lei. În declarația de avere se menționeză că locuința a fost dobândită în anul 1995 prin privatizare. La categoria bunuri mobile, șeful statului nu a indicat niciun autoturism.

Anul trecut mai multe surse mass-media scriau că averea președintelui ar fi ținută în secret, iar cei circa 400. 000 de lei nu ar fi fost declarați, bani pe care i-ar fi primit drept indemnizație după ce a părăsit Consiliul Superior al Magistraturii. Totuși, în declarația pentru anul 2012, Nicolae Timofti a indicat o indemnizație de la CSM în valoare de 325 de mii de lei.

Agora precizează că șeful statului Nicolae Timofti se numără printre demnitarii care nu și-a publicat declarația de avere pe site-ul instituției pe care o reprezintă. Purtătorul său de cuvânt, Vlad Țurcanu, a declarat că nu există o asemenea obligativitate, fapt confirmat și de reprezentanți ai CNI.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.