Astfel, dacă legea votată ieri de Guvern, va fi votată și de Parlament, conform art. 247 din Codul contravențional al Republicii Moldova, site-ul Guvernului urmează a fi închis sau blocat de către operatorii de servicii Internet (Orange, Starnet, Moldtelecom, Moldcell etc).Inițiativa MAI presupune că în art. 133 din Codul de procedură penală urmează să fie introduse modificări, care vor permite citirea email-urilor, dar și altor "mesagerii textuale" (ex: Viber, Telegram, Skype, WhatsApp).

Autoritățile doresc și modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova. În art. 247 se dorește introducerea unor obligații pentru operatorii de Internet (Starnet, Orange, Moldcell etc), prin care aceștia vor fi obligați să filtreze și să ahriveze traficul ce trece prin propria rețea, dar și să blocheze IP-urile serverelor, pe care sunt stocate diferite site-uri.

Guvernul include în lista actelor ce urmează a fi modificate Legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice, unde în art. 7 prevede obligaţii pentru furnizorii de servicii să conserveze traficul de telefonie fixă și telefonie mobilă de la 180 zile la 1 an, iar traficul de Internet - 6 luni. Aceste prevederi vor crește considerabil costurile întreținerii afacerilor operatorilor de telefonie mobilă sau servicii Internet.

Pentru mai multe detalii, accesați știrea cu proiectul de lege, care instituie cenzura pe Internet.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!