Banca Națională reduce cu 2% rata de bază

Banca Națională reduce cu 2% rata de bază
Foto: Agora.md

BNM a luat decizia de a reduce cu 2% rata de bază, aceeași reducere a fost aplicată pentru creditele și depozitele overnight.

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 31 martie 2016, a adoptat prin vot unanim hotărârea de a diminua rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2.0 %, de la 19.0 până la 17.0 % anual.

De asemeni se diminuează ratele de dobândă la creditele overnight cu 2.0 %, de la 22.0 până la 20.0 % anual; la depozitele overnight cu 2.0 %, de la 16.0 până la 14.0 la sută anual.

Se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14.0 la sută din baza de calcul.

Se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35.0 la sută din baza de calcul.

Analiza indicatorilor macroeconomici recenți relevă atenuarea continuă a ritmului anual al inflației, deși aceasta încă se menține peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută.

Rata anuală a inflaţiei pentru luna februarie 2016 a înregistrat nivelul de 10.3 la sută sau cu 3.1 % inferior celui din luna precedentă. Temperarea accentuată a ritmului inflaționist s-a produs datorită diminuării contribuțiilor din partea prețurilor la produsele alimentare, inflației de bază și a prețurilor reglementate.

Diminuarea continuă a ratei anuale a inflației în luna februarie este în concordanță cu ultima prognoză a BNM (publicată în luna februarie 2016) și validează corectitudinea deciziilor de politică monetară din anul 2015. Totuși, încetinirea ritmului anual al inflației se produce mai rapid decât s-a estimat anterior.

În luna februarie 2016, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 3.6 puncte procentuale sub nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 10.6 la sută.

Activitatea economică în anul 2015, a înregistrat o diminuare de 0.5 la sută, fiind cu 5.1 puncte procentuale inferioară celei din anul 2014. Această evoluție a fost determinată, preponderent, de seceta din anul 2015 cu implicații negative asupra sectorului agricol, dar și de diminuarea cererii interne și investițiilor pe fondul deteriorării climatului economic regional. Creșterea economiei naționale a fost susținută de deprecierea monedei naționale față de dolarul SUA, ameliorând astfel competitivitatea produselor autohtone.

Totodată, în trimestrul IV 2015, PIB a consemnat o reducere de 3.3 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2014. Din perspectiva utilizărilor, dinamica respectivă este determinată de reducerea accentuată a consumului final al gospodăriilor populației cu 3.5 la sută pe fondul stagnării veniturilor disponibile în termeni reali, iar formarea brută de capital fix s-a diminuat cu 2.9 la sută. Importurile s-au redus cu 8.4 la sută în perioada de referință sub incidența diminuării cererii interne și deprecierii monedei naționale, iar exporturile fiind ușor inferioare cu 0.5 la sută celor din trimestrul IV 2014. Pe categorii de resurse, evoluția negativă a PIB a fost determinată, în principal, de scăderea accentuată a valorii adăugate brute din agricultură. Astfel, în trimestrul IV 2015, agricultura a consemnat un declin de 18.3 la sută comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2014. Evoluții negative, dar care au generat un impact mai mic, au fost semnalate în comerț, industrie și construcții.

Din perspectiva cererii de consum, în luna ianuarie 2016, ritmul anual de creștere al salariului mediu real pe economie a constituit minus 3.4 la sută, fiind cu 2.0 puncte procentuale superior celui din luna decembrie 2015. Transferurile de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova s-au redus în ianuarie-februarie 2016 cu 12.0 la sută și în luna februarie cu 8.1 la sută comparativ cu perioadele similare ale anului 2015.

La finele lunii februarie 2016, soldul creditelor acordate economiei s-a diminuat cu 13.0 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Soldul depozitelor a consemnat o diminuare de 7.0 la sută, similară celei din luna precedentă.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de bănci la operaţiunile în moneda naţională în luna februarie 2016 au înregistrat o ușoară creștere. Astfel, rata medie a dobânzii la portofoliul de credite s-a majorat nesemnificativ cu 0.08 puncte procentuale faţă de luna anterioară, constituind 13.69 la sută. Rata medie a dobânzii aferentă depozitelor în lei a constituit 15.14 la sută, fiind în creștere cu 0.39 puncte procentuale față de ianuarie 2015.

Conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și intern. Riscurile externe la adresa inflației rămîn ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.

Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației.

Potențialele riscuri la adresa inflației de proveniență internă decurg din amânarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 și incertitudinile cu privire la conduita politicii fiscale. Astfel, analizând balanța riscurilor, se anticipează un proces de reducere graduală a ritmului anual de creștere a prețurilor, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

În aceste condiţii, membrii Comitetului executiv al BNM, în ședinţa din 31 martie 2016, au decis prin vot unanim să diminueze rata dobânzii de politică monetară cu 2.0 puncte procentuale, de la 19.0 până la 17.0 la sută anual.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Înotătorul român David Popovici a bătut recordul mondial la înot la 100 de m liber

Înotătorul român David Popovici a bătut recordul mondial la înot la 100 de m liber

Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

Atenție, vreme nefavorabilă! Meteorologii au emis Cod Galben de ploi cu descărcări electrice

Atenție, vreme nefavorabilă! Meteorologii au emis Cod Galben de ploi cu descărcări electrice

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
 • 2
  Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
 • 3
  Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
 • 4
  Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.