Atunci, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a invalidat controversata Directivă Big Brother privind stocarea datelor de trafic din zona telecomunicaţiilor, pe motiv că nu respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor cu caracter personal ale europenilor, transmite gandul.info.

Curtea a decis că, deşi principiul stocării datelor de trafic informaţional (Directiva nu se referă la conţinutul comunicaţiilor, ci la identificare şi localizare) este legitim, termenii în care se face acest lucru încalcă dreptul la intimitate şi la protecţia datelor cu caracter personal. Prin urmare, Directiva, cunoscută şi sub numele de „Directiva Big Brother”, a fost invalidată.

Pe scurt, principala concluzie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (răspunzând unor sesizări făcute de Austria şi Irlanda) a fost că Directiva privind Reţinerea Datelor presupune o imixtiune „amplă şi deosebit de îngrijorătoare” în drepturile fundamentale la protejarea vieţii private şi la confidenţialitatea datelor cu caracter personal, „fără ca această imixtiune să se limiteze la ceea ce este strict necesar”.

Cuvântul-cheie în acest conflict este „proporţionalitatea (între scop şi mijlloace)”, care se referă la raportul dintre nevoia de a putea folosi date de identificare din telecom pentru anchete europene precum cele de terorism sau alte dosare foarte serioase, pe de-o parte, şi felul în care sunt stocate şi folosite aceste date, pe de altă parte, astfel încât să respecte şi drepturile abonaţilor.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!