Iregularitățile de la Moldsilva continuă să se înrădăcineze

Iregularitățile de la Moldsilva continuă să se înrădăcineze
Foto: m.moldovenii.md

Curtea de Conturi a examinat la data de 29 martie curent raportul de audit la Agenția „Moldsilva”, constatând că multiplele neconformități și iregularități, identificate în misiunile precedente de audit, nu au fost remediate, iar situația în domeniul gestionării economico-financiare în domeniul silviculturii continuă să se agraveze.

Situația are la origine mai mulți factori, însă principalul îl constituie managementul instituțional, corporativ și financiar exercitat contrar principiilor bunei guvernări. Astfel, atât la nivelul Agenției, cât și la nivelul entităților din subordine  de-a lungul anilor situația, practic, nu se schimbă în sensul afirmării unei gestiuni bazată pe reguli și disciplină, pe procese standardizate și rezultate benefice intereselor publice.

Auditul a depistat lacune majore la capitolul gestionării fondul forestier. Potrivit situației înregistrate la data de 1 ianuarie 2015, neînregistrarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor fondului forestier a generat existența unui șir de litigii asupra a 195 ha și ocuparea nelegitimă a 178 ha de către persoane fizice și juridice. Astfel, doar în raionul Edineț, nu au fost înregistrate drepturile asupra a 33,3 ha din fondul forestier, nedelimitarea terenurilor fondului silvic cauzând înstrăinarea terenurilor fondului forestier cu suprafața totală de 17,4 ha.

Lipsa controlului managerial adecvat din partea administrației Întreprinderii de stat întreprinderea pentru silvicultură Edineţ asupra gestionării fondului forestier de stat a condiționat utilizarea neautorizată a terenurilor fondului forestier cu suprafața de 2,5 ha.

Agenția și întreprinderile silvice, de asemenea, nu au înregistrat drepturile patrimoniale asupra a 580 de bunuri imobile cu valoarea de bilanț în sumă totală de peste 44,6 mil. lei.

Curtea de Conturi a depistat multiple abateri la capitolul utilizării fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și de recreere. Până la moment nu au fost efectuate modificările de rigoare a cuantumului plății de arendă, acesta rămânând a fi neschimbat din anul 2008, în sumă de 315 lei/ha pentru terenurile arendate în scopuri de gospodărire cinegetică și 4025 lei/ha pentru terenurile arendate în scopuri de recreere. Din totalul de 694 contracte de arendă a terenurilor forestiere, 204 contracte cu suprafața totală de 2392,5 ha (33,9% din totalul terenurilor arendate) nu sunt înregistrate la oficiile cadastrale. Pentru toate cele 694 de contracte de arendă, la cererile de solicitare a dreptului de arendă nu sunt anexate planurile de management privind folosirea terenurilor în scopurile determinate pentru perioada de arendă, cu indicarea măsurilor principale și a volumului planificat de investiții financiare. Agenția ”Moldsilva” nu a încheiat contracte de arendă cu deținătorii de tabere de vacanță și instituțiile de menire socială și curativă, amplasate pe terenurile fondului forestier, care ocupă o suprafață totală de 22,7 ha.

Agenția a transmis în arendă terenuri forestiere în scopuri de gospodărire cinegetică (48 de contracte, 5383,03 ha), fără acordul autorității centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale și protecția mediului înconjurător.

Problema privind identificarea tuturor construcțiilor neautorizate, edificate pe terenurile fondului forestier arendate, nu a  fost soluționată de către Agenție până în prezent. Nu este un răspuns clar, dacă construcțiile edificate corespund sau nu rigorilor normative privind „construcții ușor demontabile”, întrucât o parte din ele au fundament sau piloni din beton, fiind solid legate de pământ, iar construcția propriu-zisă este din lemn.

Auditul a atestat creșterea, în perioada 2011-2015, numărului de acorduri adiționale la contractele de arendă ce țin de transmiterea dreptului de arendă de la arendașul inițial (în special - persoane fizice) către arendașul nou (în special - persoane juridice). Astfel, la situația din 31decembrie 2015, au fost înregistrate 100 de acorduri adiționale la contractele privind transmiterea dreptului de arendă a terenurilor cu suprafața totală de 545 ha, deși, conform cadrului normativ-legal în vigoare este interzisă subarenda terenurilor forestiere și transmiterea dreptului de deținere a lor.

Mecanismul actual de monitorizare a funcționalității regimului silvic aplicat pe terenurile forestiere gestionate și date în arendă de către Agenție este deficient și imprudent. Potrivit actelor de control asupra organizării și desfășurării gospodăririi cinegetice și de recreere, întocmite în 2014 de către Serviciul arenda fondului forestier din cadrul Agenției și 8 întreprinderi silvice (supuse auditării), 70% din contractele de arendă sunt nefuncționale. Acest fapt relevă că nu se desfășoară nici o activitate pe terenurile respective, procesul de arendare a terenurilor urmărind alte scopuri decât cele stabilite.

Totodată, rezultatele inventarierii efectuate la situația din 3 decembrie 2015, la solicitarea echipei de audit, denotă că din totalul de 694 de contracte de arendă a fondului forestier, 4 contracte de arendă lipsesc, 65 de contacte de arendă  nu sunt în original (doar xerocopii neautentificate regulamentar), la 108 contracte de arendă lipsesc actele de predare-primire a terenurilor fondului forestier. Restanțele arendașilor față de Agenție au înregistrat o creștere continuă (10,6 mil. lei, la situația din 01 ianuarie.2015).

Lipsa unor reglementări exhaustive și a planurilor de finanțare a mijloacelor provenite din arenda terenurilor fondului forestier a cauzat utilizarea mijloacelor provenite din arenda terenurilor la discreția Agenției. Se relevă că mijloacele nominalizate, în sumă de 3,7 mil.lei, utilizate în anul 2014 pentru aparatul Agenției, constituie 168,2% din valoarea alocațiilor bugetare pentru întreținerea entității (2,2 mil.lei). Agenția continuă utilizarea pentru propriile necesități a mijloacelor de la arenda proprietății statului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE

ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate

ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.