Artistul Gheorghe Vrabie va fi condus pe ultimul drum sâmbătă. Unde vă puteți lua rămas bun de la el

Artistul Gheorghe Vrabie va fi condus pe ultimul drum sâmbătă. Unde vă puteți lua rămas bun de la el

Autorul stemei Republicii Moldova, Gheorghe Vrabie, a murit pe 31 martie. Despre acest lucru au anunțat apropiații artistului. Cei care vor să-și ia rămas bun de la artistul Vrabie sunt așteptați pe 1 aprilie de la ora 18:00 la biserica Sfânta Teodora de la Sihla și pe 2 aprilie la ora 10:00 la Teatrul de Operă și Balet.

Artistul Gheroghe Vrabie va fi îngropat pe 2 aprilie în Cimitirul Central de pe strada Armenească din orașul Chișinău.

„Pentru cei care vor să își ia rămas bun de la maestrul GHEORGHE VRABIE, vă așteptăm astăzi, începând cu orele 18:00 la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, și mâine, 2 aprilie, începând cu orele 10:00 la Teatrul de Opera si Balet, după care cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Central de pe strada Armenească”, a scris fiica regretatului artist, Gheorghe Vrabie.

Publicitate

VIDEO. Autorul stemei Republicii Moldova, Gheorghe Vrabie, a murit

Precizăm că, artistul a studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Peterburg, în perioada 1962-1967. A debutat în 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura romană și universală.

Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. Grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranța liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Gheorghe Vrabie a realizat ciclul de lucrări intitulat „Hipismul”. Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru face mai multe lucrări în mozaic.

A deschis expoziții personale în Republica Moldova și în străinătate. Printre acestea se numără cele inaugurate la Uniunea Scriitorilor, Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Casa Naționalităților, Ambasada României în Republica Moldova, Biblioteca Națională, Centrul de Expoziții „Constantin Brâncuși” al UAP. A expus la Galeria de artă de la „Casa Cărții” din Iași, la Casa centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiștilor Plastici din Odesa.

Gheorghe Vrabie a participat la manifestări expoziționale la București, Moscova, Sankt-Petersburg, Bratisalava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv, precum și în orașe din România (Bacău, Botoșani, Moinești). De-a lungul timpul a fost invitat la diverse tabere de creație, ateliere, simpozioane în România, Federația Rusă, Letonia, Lituania, Ungaria.

Vrabie a obținut Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg - 1964, Premiul concursului organizat pentru elaborarea stemei de Stat a Republicii Modova- 1990, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova - 1999. În 1998 a primit distincția Maestru în Artă, iar în 2000 - medalia Eminescu.

Gheorghe Vrabie este deținătorul celei mai înalte decorații de stat a Republicii Moldova, „Cavalerul Ordinului Republicii", primită în 2010.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal