„Politica nu aduce nici un element nou. Nota informativă este plină de clișee. Reacția normală a statului ar fi stimularea economică a sectorului real, iar strangularea nu aduce nimic venit la buget. Oare nu putem aduce soluții mai creative decât majorări, indexări și impozite?”, menționat în luarea sa de cuvânt deputatul neafiliat Iurie Leancă.
„În condiții de recesiune economică este contraindicat să majorăm povara fiscală”, a precizat deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi.
„Nimic bun nu aduce. Această politică fiscală nu încurajează dezvoltarea economiei. În general sunt câteva zeci de amendamente la această lege, și sper că vor fi acceptate”, a menționat deputatul comunist Oleg Reidman.
„Este sub așteptările societății și ale noastre, dar cel mai important sub promisiunile guvernării făcute anterior. Este o politică axată pe majorări. Cetățeanul va trebui să acopere deficitul cauzat inclusiv și de criza politică de anul trecut. Este axat în continuare pe remitențe, taxe majorate și lipsa de facilități fiscale pentru IMM-uri”, a punctat deputatul PLDM, Vadim Pistriniuc.
Dezbaterile asupra proiectelor au durat mai bine de o oră.
Deputații urmează până pe data de 11 aprilie să înainteze amendamente la politica bugetar-fiscală, pentru ca acestea să fie dezbătute ulterior.
Potrivit politicii fiscale, moldovenii urmează să achite, din noiembrie 2016, un impozit pe avere de 0,8%, dacă acesta este mai mare de 120 de metri pătraţi şi valorează mai mult de 1,5 milioane de lei. Impozitul funciar pentru terenurile agricole se va majora cu 15%. Totodată, o măsură dur criticată este legată de taxa de drum care trebuie să o plătească automobilele în afara țării.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.