
VIDEO. Copilul și sistemul de justiție. Daniela Sâmboteanu: „Interesul superior al micuțului trebuie să prevaleze”
O infracțiune văzută cu ochii proprii, dar mai cu seamă una trăită poate marca sau chiar trauma pentru tot restul vieții. Lucrurile devin și mai dramatice în cazul în care un copil devine martor sau victimă a unei crime. Pentru elucida cazul, dar și pentru a ajuta copilul să treacă peste trauma trăită, e nevoie de o audiere prietnoasă a minorului. Alături de experții Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de copii (CNPAC), Agora a relatat despre pregătiea copilului pentru audiere, dar și despre trăirile și emoțiile minorului la această etapă. De data aceasta am vorbit despre primul contact al copilului cu sistemul de justiție, care și multor adulți la pare neprietenos, cu președintele CNPAC, Daniela Sâmboteanu.
・
Iată care au fost cele mai importante teme ale emisiunii:
„Trebuie să avem grijă ca minorul să nu fie expus unui contact care să-l revictimizeze, să acumulăm probe cât se poate de veridice și să avem grijă ca acest contact să se producă mai repede”
„Copilul, până a ajunge în camera de audiere, este audiat de câteva ori, este întrebat despre ceea ce s-a întâmplat de polițistul de sector, de ofițer, de membrii echipei multidisciplinare, etc. Fiecare dorește să se asigure că această situație merită cercetată, că micuțul nu minte, că el chiar a fost supus unui abuz. Or, lucrurile trebuie să aibă loc absolut invers. Spusele copilului nu trebuie contaminate, el nu trebuie să discute cu persoane terțe ca, ulterior, să i se inducă anumite idei”
Autor:
