VIDEO. Victor Chirilă la București: Oligarhii din Moldova construiesc o verticală a puterii, iar Plahotniuc a câștigat lupta interpartinică

VIDEO. Victor Chirilă la București: Oligarhii din Moldova construiesc o verticală a puterii, iar Plahotniuc a câștigat lupta interpartinică

”Elita politică de la Chişinău nu este interesată de implementarea reformelor. Oligarhul Plahotniuc nu este dornic să renunţe la controlul instituţiilor. Ni se promite o presă şi o justiţie independentă, dar ei construiesc o verticală a puterii sub pretextul că fac reforme”, a declarat analistul moldovean, marţi, la Bucureşti, scrie epochtimes-romania.com.

„Preşedintele Asociaţiei de Politică Externă (APE) de la Chişinău a afirmat în cadrul dezbaterii Europe's Arc of Instability? The Eastern Partnership Revisited”, organizată azi de Fundaţia Friedrich Ebert, că R.Moldova a primit deja tot ce putea primi de la UE, a semnat acordul de asociere şi zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) şi este prima ţară care beneficiază de liberalizarea vizelor, dar UE a greşit prin girarea actualei puteri pro-oligarhice care se intitulează pro-europeană şi cu toleranţa faţă de corupţia acesteia.

”Faptul că i se permite principalului oligarh şi PDM să aducă aşa zisa stabilitate în R.Moldova este o mare greşeală făcută de UE şi acest lucru se va vedea în următoarele luni şi ani. România repetă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o în 2005, atunci când pentru a opri aşa-zisa invazie rusească în R.Moldova, a permis forţelor pro-europene să voteze pentru instalarea lui Vladimir Voronin ca preşedinte. Acum sub acelaşi slogan al prevenirii invaziei ruseşti, au interzis oamenilor să-şi exercite drepturile (în eventualitatea unor alegeri anticipate n.r). Nu exclud că tensiunile politice ar fi fost riscante, dar măcar oamenii ar fi avut oportunitatea să facă o schimbare. Acum nu mai avem această oportunitate”, a explicat Victor Chirilă.

Publicitate

Analistul moldovean consideră că elita politică din R.Moldova nu este interesată de reformele care trebuie făcute pentru implementarea acordului de asociere, ci de o şi mai puternică concentrare a puterii în manile Sistemului Oligarhic. El atrage atenţia că sub pretextul stabilizării şi al blocării ameninţării ruseşti, exponenţii acestuia amână reformele şi îşi întăresc controlul asupra instituţiilor.

”Avem un regim oligarhic. Lor nu le place transparenţa în luarea deciziilor şi nici nu vor să piardă controlul asupra sistemului judiciar şi asupra mass-media. În loc să se concentreze pe implementarea agendei de asociere, aşa zisele partide pro-europene au început să se lupte între ele pentru a controla totul în ţară. Cu binecuvântarea României şi a UE, domnul Plahotniuc are o majoritate confortabilă în Parlament. Regimul oligarhic ne promite că va implementa reformele legate de integrarea europeană, şi paradoxal, că va descoperi cine este vinovat pentru cel mai mare jaf din bănci, că presa şi justiţia vor fi independente, dar ce vedem este contrar tuturor acestor promisiuni. Suntem uluiţi de faptul că UE şi capitalele ei cred în acest Sistem, care nu are nevoie de bani, ci de linişte. Ceea ce fac în prezent autorităţile de la Chişinău este să cumpere liniştea de la UE şi de la Bucureşti. Acum aşa-zişii pro-europeni încearcă să neutralizeze Rusia în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale. Ei continuă să mimeze reformele. Schimbarea legii audiovizualului de exemplu permite în continuare oligarhilor să controleze mai multe televiziuni. Ei încearcă să controleze tot, şi IMM-urile din regiuni, şi autorităţile locale, îşi consolidează controlul asupra birocraţiei”, arată expertul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal