În spațiul post-sovietic rămân patru conflicte înghețate. Cum a demonstrat recenta criză violentă din Nagorno-Karabah orice conflict înghețat, inclusiv cel din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, poate izbucni din nou. Despre asta scrie Leonid Bershidsky, într-un articol pentru Bloomberg, transmite Agora.
În spațiul post-sovietic mai rămân patru conflicte înghețate. Trei mocnesc în jurul Mării Negre: Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, regiunile georgiene Abhazia și Osetia de Sud, și, începând cu anul trecut, în estul Ucrainei. Totodată, cum a demonstrat recenta criză violentă din Nagorno-Karabah, niciun conflict înghețat nu poate fi considerat ca „fiind într-o stare de înghețare profundă”.
„Este posibil ca Mikheil Saakașvili să poată avea o contribuție esențială în reaprinderea conflictului transnistrean.
În calitate de guvernator al regiunii ucrainene Odessa, el a reușit să reducă contrabanda din regiunea secesionistă pro-rusă, o sursă importantă de venit pentru autoritățile de la Tiraspol. La rândul său, Republica Moldova a încercat, de asemenea să oprească fluxul de comerț ilegal.
În cazul în care Transnistria va fi sufocată de doi vecini ai săi, conflictul ar putea fi reluat, având în vedere că în regiune sunt dislocați 1.500 de militari ruși”, se spune în articol despre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Din motive de securitate, Occidentul și Europa, nu trebuie să considere aceste conflicte ca fiind într-o stare de înghețare profundă. Fiecare dintre aceste situații este complexă în sine, totodată ele se află în continuă schimbare. Se schimbă, de asemenea, scopurile actorilor externi și relații dintre aceștia, consideră autorul.
Vezi și aceste știri

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE
