Copiii și eleviii din Republica Moldova consumă doar două treimi de fructe proaspete din cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătăţii. Conform PNUD, acest proiect va avea un efect pozitiv asupra sănătății copiilor și va avantaja din punct de vedere economic producătorii şi procesatorii.

„Această problemă veche necesită o soluție inovativă, care ar atrage atenția sectorului privat, ar conecta direct sectorul privat, dar ar implica și comunitatea, inclusiv prin mobilizare de fonduri și educarea copiilor în spiritul unui stil sănătos de viaţă”, a declarat managerul proiectului PNUD Moldova, Dumitru Vasilescu.

Astfel, copiii din școlile și grădinițele Chişinăului ar putea beneficia de porții zilnice de fructe în stare proaspătă, procesate și ambalate atractiv. De asemenea, va fi desfăşurată o campanie de mobilizare de fonduri pentru a suplini necesarul financiar pentru pilotarea intervenției. PNUD, susține că va implica donatori, părinți, școli, parteneri naționali și internaționali.

Totodată, azi a fost lansată o competiție națională pentru proiecte de cooperare dintre companiile producătoare și procesatorii de fructe proaspete, ca să fie găsite soluții care ar spori consumul de fructe. Şcolile și grădinițele publice din Chişinău, la rândul lor, vor putea participa la o competiţie pentru a se înscrie în proiectul pilot.

Dacă pilotarea va avea succes, PNUD va extinde proiectul la scară națională.

Inițiativa face parte din „Proiectul de promovare a inovațiilor în afaceri”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi. Proiectul se desfăşoară în perioada 2014-2017.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!