Șeful Serviciului Vamal cere urgentarea punerii în aplicare a TARIM-ului

Șeful Serviciului Vamal cere urgentarea punerii în aplicare a TARIM-ului
Foto: customs.gov.md


Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie VRABIE,  a convocat o ședință cu participarea membrilor grupului de lucru implicați în modificarea cadrului normativ şi modernizării TARIM. În cadrul şedinţei Directorul General al Serviciului Vamal a subliniat importanța TARIM-ului și beneficiile caracterului obligatoriu al acestuia pentru mediul de afaceri și angajații vamali. Concomitent, Vrabie a reiterat faptul, că este necesar să fie antrenate toate eforturile pentru a primi în termeni restrânși un rezultat și anume posibilitatea de punere în aplicare a acestui instrument.

Totodată, Directorul General al Serviciului Vamal a menționat, că dezvoltarea bazei de date TARIM va avea mai multe beneficii printre care și reducerea riscului de interpretare eronată sau subiectivă a legislației, atât din partea agenților economici, brokerilor vamali cât și din partea colaboratorilor vamali, accelerarea procesului de vămuire, asigurarea previzibilității și transparenței în procesul de vămuire, astfel încât toți participanții la comerțul exterior vor cunoaște din timp despre plățile și actele permisive necesare la import/export. Concomitent TARIM-ul este un pas mai aproape de ajustarea legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene.

 Baza de date TARIM va fi integrată în Sistemul Informațional Integrat Vamal ASYCUDA World și va avea un caracter obligatoriu, va fi accesibilă tuturor părților interesate (persoane juridice/fizice, brokeri vamali, autorități publice ș.a.), fiind publicat pe pagina web a Serviciului Vamal. Nu mai puțin important este și faptul, că TARIM-ul va stabili un mecanism clar şi transparent pe întreg teritoriul vamal cu privire la aplicarea taxelor vamale, precum și prezentarea actelor permisive necesare în cadrul procesului de vămuire a mărfurilor. Acesta, va ameliora climatul de afaceri şi va elimina interpretarea eronată a reglementărilor tarifare și de politică economică.

În urma ședinței de astăzi, membrii grupului de lucru urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă pentru a concretiza aspecte ce ţin de unele poziţii tarifare.

De menționat, că până la etapa actuală au fost desfășurate 12 ședințe cu participarea membrilor grupului de lucru. În cadrul ședințelor, au participat și reprezentanții din cadrul  Business Regulatory, Investment, and Trade Environment Program (BRITE).

În cadrul ședințelor  au fost stabilite 27 de liste a mărfurilor pentru care sunt prevăzute reglementări netarifare şi măsuri de politică economică aplicabile. Aceste liste au fost remise pentru prima dată instituțiilor de profil în luna august 2015, pentru avizarea și completare după caz , de către Serviciul Vamal, dar trei autorități încă nu au răspuns la demersuri.

În final actualizarea TARIM-ului, se va efectua de către Comisia interdepartamentală instituită de Guvernul Republicii Moldova. Coordonatorul Comisie va fi Serviciul Vamal.

În prezent, Conform HG nr. 501 din 14.08.2009 ,,Cu privire la Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova”, TARIM reprezentă o bază de date în care se regăsesc măsuri tarifare şi netarifare aplicabile mărfurilor importate/exportate pe/din teritoriul vamal al RM și are un caracter consultativ.

Menționăm că inventarierea actelor permisive, reducerea dublărilor şi centralizarea lor într-o bază de date unică, recunoscută legal și administrată de către Serviciul Vamal, numită TARIM- Tarif Vamal Integrat al Republicii Moldova este una din reformele promovate în cadrul campaniei Update Moldova.

Campania Update Moldova este organizată cu suportul financiar al programului Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională USAID „Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător” (BRITE). Campania este adresată atât sectorului privat, cât și părților interesate din cadrul guvernului cu scopul de a încuraja colaborarea acestora să identifice soluțiile reciproc avantajoase, care vor contribui, totodată, la consolidarea dezvoltării economice a țării.   

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu

Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu

Tocmai 16 decese, cauzate de COVID-19, în ultima duminică din septembrie

Tocmai 16 decese, cauzate de COVID-19, în ultima duminică din septembrie

Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist
 • 2
  Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes
 • 3
  Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”
 • 4
  PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.