Șeful Serviciului Vamal cere urgentarea punerii în aplicare a TARIM-ului

Șeful Serviciului Vamal cere urgentarea punerii în aplicare a TARIM-ului
Foto: customs.gov.md

Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie VRABIE,  a convocat o ședință cu participarea membrilor grupului de lucru implicați în modificarea cadrului normativ şi modernizării TARIM. În cadrul şedinţei Directorul General al Serviciului Vamal a subliniat importanța TARIM-ului și beneficiile caracterului obligatoriu al acestuia pentru mediul de afaceri și angajații vamali. Concomitent, Vrabie a reiterat faptul, că este necesar să fie antrenate toate eforturile pentru a primi în termeni restrânși un rezultat și anume posibilitatea de punere în aplicare a acestui instrument.

Totodată, Directorul General al Serviciului Vamal a menționat, că dezvoltarea bazei de date TARIM va avea mai multe beneficii printre care și reducerea riscului de interpretare eronată sau subiectivă a legislației, atât din partea agenților economici, brokerilor vamali cât și din partea colaboratorilor vamali, accelerarea procesului de vămuire, asigurarea previzibilității și transparenței în procesul de vămuire, astfel încât toți participanții la comerțul exterior vor cunoaște din timp despre plățile și actele permisive necesare la import/export. Concomitent TARIM-ul este un pas mai aproape de ajustarea legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene.

 Baza de date TARIM va fi integrată în Sistemul Informațional Integrat Vamal ASYCUDA World și va avea un caracter obligatoriu, va fi accesibilă tuturor părților interesate (persoane juridice/fizice, brokeri vamali, autorități publice ș.a.), fiind publicat pe pagina web a Serviciului Vamal. Nu mai puțin important este și faptul, că TARIM-ul va stabili un mecanism clar şi transparent pe întreg teritoriul vamal cu privire la aplicarea taxelor vamale, precum și prezentarea actelor permisive necesare în cadrul procesului de vămuire a mărfurilor. Acesta, va ameliora climatul de afaceri şi va elimina interpretarea eronată a reglementărilor tarifare și de politică economică.

În urma ședinței de astăzi, membrii grupului de lucru urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă pentru a concretiza aspecte ce ţin de unele poziţii tarifare.

De menționat, că până la etapa actuală au fost desfășurate 12 ședințe cu participarea membrilor grupului de lucru. În cadrul ședințelor, au participat și reprezentanții din cadrul  Business Regulatory, Investment, and Trade Environment Program (BRITE).

În cadrul ședințelor  au fost stabilite 27 de liste a mărfurilor pentru care sunt prevăzute reglementări netarifare şi măsuri de politică economică aplicabile. Aceste liste au fost remise pentru prima dată instituțiilor de profil în luna august 2015, pentru avizarea și completare după caz , de către Serviciul Vamal, dar trei autorități încă nu au răspuns la demersuri.

În final actualizarea TARIM-ului, se va efectua de către Comisia interdepartamentală instituită de Guvernul Republicii Moldova. Coordonatorul Comisie va fi Serviciul Vamal.

În prezent, Conform HG nr. 501 din 14.08.2009 ,,Cu privire la Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova”, TARIM reprezentă o bază de date în care se regăsesc măsuri tarifare şi netarifare aplicabile mărfurilor importate/exportate pe/din teritoriul vamal al RM și are un caracter consultativ.

Menționăm că inventarierea actelor permisive, reducerea dublărilor şi centralizarea lor într-o bază de date unică, recunoscută legal și administrată de către Serviciul Vamal, numită TARIM- Tarif Vamal Integrat al Republicii Moldova este una din reformele promovate în cadrul campaniei Update Moldova.

Campania Update Moldova este organizată cu suportul financiar al programului Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională USAID „Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător” (BRITE). Campania este adresată atât sectorului privat, cât și părților interesate din cadrul guvernului cu scopul de a încuraja colaborarea acestora să identifice soluțiile reciproc avantajoase, care vor contribui, totodată, la consolidarea dezvoltării economice a țării.   

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Advertoriale
Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Promo-LEX: Regimul de la Tiraspol a condamnat prima persoană pentru critica deschisă a războiului din Ucraina
 • 4
  Armata rusă a bombardat regiunea Dnepropetrovsk. Sunt morți și răniți (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.