Seră cu flori și stupi de albine! Cum au reușit doi tineri să lanseze afaceri în sat

Seră cu flori și stupi de albine! Cum au reușit doi tineri să lanseze afaceri în sat

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă majoritatea covârșitoare, peste 97 la sută din numărul total al afacerilor din Republica Moldova. 80 din toate aceste afaceri sunt concentrate în zonele urbane, iar satele rămân în umbra dezvoltării economice și se depopulează din cauza lipsei locurilor de muncă. Primăria, fiind catalizator în dezvoltarea mediului economic local, trebuie ghidată pe acest drum deloc ușor al „creșterii” afacerilor mici în sate.

Lilia Coşmari, locuitoare din comuna Sângereii Noi, o localitate din nordul țării, este mezina familiei, având încă două surori. Prima seră a creat-o cu șapte ani în urmă.

„Timp de cinci ani am reușit să dezvolt şi să investesc în crearea unei sere moderne. Îmi doream mult o extindere, însă nu reușeam să adun banii necesari, deoarece ne aflăm la peste 100 km de capitală - principala piață de desfacere a florilor. Deplasarea presupune costuri mari, iar veniturile care rămân sunt mici. La un moment dat am ajuns în impas deoarece nu aveam suficiente resurse financiare şi nu vedeam un parcurs pentru creșterea afacerii. În schimb, eram sigură că trebuie să există posibilitatea de a-mi dezvolta afacerea”, relatează Lilia Coşmari, florăreasa din Sângereii Noi.

Viorel Focşa, tot din Sângereii Noi, a primit un stup de albine cadou de la tatăl său la aniversarea de 15 ani. Mai mulți ani la rând a descoperit secretele apiculturii, pe care o practica ca un hobby. Producea miere pentru consumul familiei,  pentru a oferi mici cadouri pentru rude şi prieteni.

„Am reușit să înmulțesc stupii, dar de câteva ori, albinele au murit, deoarece eram la etapa de învățare, dar nu aveam nici utilajul necesar. Lucram cu instrumente foarte vechi pe care le găsisem în pod, rămase încă de la bunelul meu. Niciodată nu m-am gândit să fac din asta o afacere”, a spus acesta.

Pe lângă faptul că acești doi tineri sunt din aceeași localitate, ei mai au ceva în comun. „La începutul anului 2015 am fost chemată la primărie pentru a discuta despre dezvoltarea micii mele afaceri”, spune Lilia Coşmari.

„De mai mult timp eram siguri că avem nevoie de o platformă de discuții pentru a dezvolta mediul economic la nivel local. Or, businessurile pentru primărie sunt precum combustibilul pentru funcționarea unui motor. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a venit cu un suport pentru primărie în acest sens şi, în comun, am conceput şi aplicat o strategie de dezvoltare a mediului economic în comună”, spune Valentina Ceauşceac, primărița din Sângereii Noi.

Potrivit edilului, la prima întâlnire, participanții au fost informați despre oportunitățile de finanțare a business-urilor mici şi startup-urilor. 

„De la această ședință am aflat despre oportunitatea de a coopera cu PCDLI, care mi-a oferit instruiri pe parcursul unui an, ghidare în dezvoltarea afacerii, dar şi un suport financiar în sumă de 5000 USD”, spune Lilia Coşmari.

Pe parcursul unui an, atât Lilia, cât şi Viorel şi-au înregistrat afacerea, şi-au dublat volumul de producție şi au participat la expoziția internațională „Farmer 2016” unde şi-au promovat produsele.

 „Cele două surori şi mama sunt prinse în procesul de producere şi vindere a florilor şi se ocupă de seră, iar eu caut căi strategice de dezvoltare a afacerii, deoarece aceasta a devenit cea mai importantă sursă de venit şi dezvoltare a familiei”, spune Lilia Coşmari.

Antreprenoarea spune că din grantul obținut a cumpărat o seră performantă, ceea ce i-a permis să îşi facă cu totul alte planuri. Acum, ea are o viziune de dezvoltare a acestui sector. „Sunt pe cale să creez o asociație a florarilor în nordul țării pentru ca eu şi alţi crescători de flori din zonă să-şi poată soluționa mai ușor probleme”, a spus tânăra.

„De asemenea, în curând, voi deschide un magazin de flori aici în localitate cu produse specifice: aranjamente florale pentru instituții şi persoane fizice. Toate acestea datorită faptului că pe parcursul unui an, practic, am fost ținută de mână în dezvoltarea mea în calitate de antreprenor”, crede Lilia.

Acesta este şi cazul a încă 36 mici antreprenori din mediul rural, care au beneficiat de granturi şi de asistenţa PNUD.

„Totdeauna spuneam că pentru dezvoltarea afacerii ne lipsesc banii, însă după ce am beneficiat de întreaga gamă de asistenta, am înțeles că ghidarea şi susținerea în realizarea primilor pași, în calitate de antreprenor, este mai prețioasă decât banii”, susțin toți antreprenorii beneficiari ai componentei de dezvoltare economică a PCDLI.

Valentina Ceauşceac, primărița de Sângereii Noi, spune că pe teritoriul localității a crescut numărul agenților economici, dar şi contribuțiile la bugetul local. „În localitate au apărut noi businessuri conduse de femei. Aceste rezultate bucură foarte mult. Cel mai important este că noi deja vedem un parcurs al dezvoltării economice locale”.

Precizăm că, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a fost implementat în perioada 2013-2015. În cadrul Componentei Dezvoltare Economică locală a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, în 2015 au fost acordate 38 granturi pentru dezvoltarea de afaceri în mediul rural: pentru 26 femei şi 12 bărbați.

Principalele domenii susținute au fost: agricultura, apicultura, zootehnia, alimentație publică, plantarea florilor sezoniere, servicii de croitorie etc. PNUD a oferit instruiri şi consultanță în dezvoltarea afacerilor pentru circa 100 mici antreprenori.

Ca urmare a susținerii primite, Lilia Coşmari și încă trei din beneficiarii programului, au obținut granturi și de la Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova oferite dintr-un fond special destinat tinerilor.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza

Daniela Cociu și Maria Olărașu, în top 10 la Mondialul din Canada

Daniela Cociu și Maria Olărașu, în top 10 la Mondialul din Canada

Advertoriale
Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa ONU la Centrul de Coordonare Comună de la Istanbul
 • 3
  Institutul pentru Studiul Războiului: Armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie
 • 4
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.