Adrian

A visat într-o noapte o mașină cu patru roți și dimineața și-a pus în plan să-și transforme visul în realitate. Fiind inspirat de buneii care o bună parte din timpul lor îl petreceau pe lângă moatoare, Adrian, cu mici stângăcii a construit o mașinuță cu patru roți care la prima testare a parcurs doar câțiva metri.

Mașinuța cu patru roți a lui Adrian, între timp, a evoluat într-o motocicleta cu trei roți. Însă fiind dezamăgit de motoarele rusești și problematice, tânărul a decis să incorporeze un motor bun în tricicleta sa.

Tricicleta a fost construită când acesta avea doar 17 ani. Zilele de vară a tânărului au fost petrecute în garaj, muncind asupra vehicolului.

Ion

Mereu a fost fascinat de mașinile care nu sunt de găsit pe drumurile din Moldova. Tatăl său este mecanic de profesie, iar Ion de la trei ani a schimbat joaca din curte pe cea de pe lângă motoare.

Răsfoind reviste cu invenții inginerești, Ion a găsit imaginea mașinii pe care vrea să o construiască. A aflat că cineva din rude ar avea un șasiu de buggy, l-a convins pe tatăl său să-l cumpere, iar la 18 ani a urcat pentru prima data la volanul automobilului construit de el.

Alex

Are 28 de ani, iar ultimii zece ani se poate deplasa doar cu ajutorul scaunului cu rotile. Însă Alex nu s-a lăsat învins de boală, a continuat să fie activ social, are un job și are vise de realizat.

Când a aflat despre invenția lui Adrian, l-a rugat să-l ajute să construiască o tricicletă adaptată pentru scaunul cu rotile.

Invenția creativă

Adrian și Ion s-au cunoscut și s-au împrietenit la Iași. Adrian i-a povestit lui Ion despre rugămintea lui Alex, fiind decis să-l ajute pe cel din urmă. Ideea de a construi o tricicletă a evolutat într-o mașină specială și adaptată totalmente pentru Alex.

Mașina AVAI are un element care o diferențiază de celelalte mașini - platforma pentru scaunul cu rotile. Această platformă reprezintă un mecanism automatizat care îl va ridica și îl va adapta pe Alex în fața volanului.

Adrian și Ion, studenți la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, au pus la punct proiectul, însă urmează să găsească susținerea financiară pentru realizarea acestuia. Aceștia au lansat o campanie de strângere de fonduri pe o platformă internațională de crowdfunding.

Dar tinerii nu se opresc aici. Cu studii inginerești și experință în construcția mașinilor, cu dorința de a construi un automobil pentru Alex, prietenul lor cu nevoi speciale, în viitor aceștia vor să dezvolte un atelier în care alți tineri vor putea să-și realizeze aspirațiile și invențiile inginerești. 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!