
VIDEO. Expert: Transnistria a fost inclusă în DCFTA, dar Chișinăul nu garantează nimic
Expertul Corneliu Ciurea remarcă interpretarea diferită a includerii regiunii Transnistrene în DCFTA. De asemeni el atrage atenția asupra faptului că autoritățile de la Chișinău nu garantează respectarea prevederilor Acordului de Asociere, pe malul stând al Nistrului.
・
„La finele anului trecut Transnistria, potrivit autorităților noastre, a fost inclusă în ZLAC, cel puțin în ceea ce privește Titlul V, iar felul în care acest lucru s-a produs nu este unul clar. Există o decizie a Consiliului de Asociere care a decis extinderea aplicării Titlului V din Acordul de Asociere asupra întregului teritoriul al Republicii Moldova, ceea ce înseamnă includerea Transnistriei.
Totuși, există o interpretare diferită dacă Transnistria a intrat sau nu în DCFTA. Autoritățile moldovene susțin idea că s-au respectat toate prevederile juridice legate de Acordul de Asociere deoarece Moldova Garantează aplicarea Titlului V pe întreg teritoriu al țării. Însă partea transnistreană susține că nu este vorba de includerea în ZLAC, fiindcă nu s-a semnat nici un document din partea Transnistriei, această relație nu este formalizată și nu putem vorbi decât de acordarea unui regim preferențial de comerț. UE a dorit prin obținerea acestei înțelegeri, menținerea unui comerț la limitele acceptabile cu Transnistria, fără a înrăutăți relațiile cu Rusia. Astfel, toate părțile interpretează diferit decizia Consiliului de Asociere”, afirmă Corneliu Ciurea.
Expertul consideră că Republica Moldova trebuie să obțină un control mai mare asupra procesului de implementare a Acordului de Asociere și al Titlului V în Transnistria pentru a putea garanta prevederile Acordului. „ Aplicarea prevederilor Acordului de Asociere pe malul stâng se face atunci când Chișinăul garantează că acest lucru se întâmplă. Noi am extins aplicarea acestui Acord, dar deocamdată noi nu garantăm nimic, din punct de vedere economic. Experții noștri au acces pe malul stâng, dar capacitățile noastre de a garanta îndeplinirea Acordului sunt mici”, a declarat Ciurea.
Începând cu 1 ianuarie 2016 regiunea nistreană a fost inclusă în ZLAC, în ceea ce privește Titlul V. Regimul de Preferințe Comerciale Autonome au expirat la sfârșitul anului 2015. Pe 12 noiembrie 2015, Ministerul Economiei al Republicii Moldova a prezentat Direcției Generale Comerț a Comisiei Europene (DGTRADE) un set de Măsuri de facilitare a comerțului cu UE în regiunea transnistreană, convenit cu Tiraspolul. Proiectul a parcurs procedurile de avizare în instituțiile competente de la Chișinău și Bruxelles și a fost aprobat pe 18 decembrie 2015 de Președintele Consiliului de Asociere RM-UE, Gheorghe Brega, Prim-ministru interimar al Republicii Moldova.