*Acest material este sponsorizat

Între productivitate, gamification şi teamwork. Ce înseamnă Agile pentru IT- ştii Endava?

Între productivitate, gamification şi teamwork. Ce înseamnă Agile pentru IT- ştii Endava?

Tehnologiile informaţionale ajută business-ul să fie cu un pas înaintea aşteptărilor clienţilor, venind cu produse şi servicii inovative, ceea ce îi poate asigura o creştere durabilă. Un site, o aplicaţie mobilă sau un sistem de plată performant este un avantaj competitiv important pentru compania care le aplică. Sectorul IT, la rândul său, este în continuă dezvoltare, atât din punct de vedere al tehnologiilor utilizate, cât şi al metodelor de lucru cu clientul şi livrare a produsului IT.

Endava, una din companiile IT cu cea mai rapidă creştere din Europa, utilizează în majoritatea proiectelor sale curente metodologia Agile, una din cele mai populare în acest moment la nivel global, dar care este încă puţin aplicată de companii din Moldova.

Agile. Ce este Agile?

Într-o piaţă în care priorităţile de business, nevoile utilizatorilor şi tehnologiile se schimbă foarte rapid, tehnica de dezvoltare a produselor IT trebuie să poată ţine pasul cu aceste schimbări.

Astfel a apărut Agile, o metodologie de dezvoltare software care răspunde dinamicii de pe piaţă şi care presupune că fiecare produs IT, ce urmează a fi dezvoltat, se divizează în mai multe sub- proiecte.

Acestea sunt părţi mai mici ale produsului, pe care echipa le livrează o dată la 2-4 săptămâni, iar clientul primeşte de fiecare dată aplicaţia în stare perfectă de funcționare, cu un număr în creștere de funcționalități cerute. Agile este potrivit mai ales pentru softuri ale căror cerinţe se modifică pe parcurs şi care presupun interacţiunea cu utilizatorul final.

Pentru client Agile este comod pentru că îi oferă posibilitatea să vadă evoluţia produsului şi să definească cerinţele pe parcurs. Pentru IT-şti, Agile înseamnă eficienţă sporită, o mai bună comunicare şi colaborare între echipe şi un focus mai mare pe produs din partea fiecărui membru, de la BA, la programatori şi testeri.

„Pentru programatorii care au lucrat în proiecte Agile, avantajele metodologiei sunt evidente. E un gen de responsabilitate comuna. Colegii noştri întotdeauna vor să lucreze la ceva ce va aduce valoare, va fi livrat şi utilizat. Aceasta este o mare parte din satisfacţia profesională. În plus, în Agile se pune accent pe practici avansate de programare şi testare, iar în rezultat avem livrarea unui produs mai bun”, a spus Victor Volcu, Test Lead, Endava Chişinău.

100 de IT-şti din 5 locaţii Endava, împărţiţi în 9 echipe, 4 din ele fiind din Chişinău

În prezent, Endava livrează din Chişinău peste 40 de proiecte, în majoritatea fiind utilizată metodologia Agile, ceea ce presupune nu doar comunicare permanentă, ci şi o flexibilitate înaltă a tuturor celor implicaţi. Unul din proiectele Agile pe care echipele Endava din Chişinău îl realizează pentru o companie internaţională de asigurări, a presupus un proces amplu de transformare.

„Compania avea un sistem intern, cuplat rigid cu site-ul pentru clienţi. Orice modificare era dificilă şi lua mult timp. Echipa de proiect a lucrat pentru a crea o aplicaţie configurabilă, ce interacţionează cu sistemul intern de back-office, dar nu e constrânsă. Acum compania poate face modificări mult mai simplu, fără implicarea programatorilor şi poate replica platforma pentru alte site-uri pe care le deţine”, a spus Veaceslav Moiseev, Project Manager Endava Chişinău. Un alt proiect Agile livrat recent pentru o companie internaţională de plăţi mobile din Europa a implicat circa 100 de IT-şti din 5 locaţii Endava, împărţiţi în 9 echipe, 4 din ele fiind din Chişinău.

Clientul dorea să-şi schimbe întregul model de business, adică să facă trecerea de la modelul în care pentru fiecare client nou se crea o instanţă nouă a produsului, la o platformă cloud bazată pe servicii web. Astfel, sistemul dezvoltat permite reducerea semnificativă a costurilor de mentenanţă a clientului. Proiectul a implicat utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, printre care limbajul Scala, modelul de arhitectură Microservices, tehnologii Cloud etc.

Crearea unui soft de facturare pentru o companie de digital marketing din SUA a implicat 2 echipe Endava din Chişinău şi una a clientului. Provocarea pentru IT-şti a constat în a înţelege foarte bine cum funcţionează business-ul clientului, pentru a putea livra valoare în fiecare sprint.

„Provocarea în industria noastră, de cele mai multe ori, nu constă în a cunoaşte ultima versiune de Java sau .Net. Tradiţional, suntem foarte buni la tehnologie. Provocarea este ca, indiferent de tehnologie, tot ce faci să aducă un beneficiu clientului. Ca să poţi convoca echipe mari, de peste 100 de persoane, este nevoie să inspiri oamenii, iar ei să vadă rezultatul muncii lor. Asta e magia Agile. De a crea un mediu în care oamenii sunt motivaţi de o idee comună şi sunt cu adevărat implicaţi în proces”, a spus Sergiu Glavaţchi, Software developer Endava Chişinău.

Din Agile nu lipsesc elementele de joc (gamification). Unul din trainingurile recente livrate în Endava a fost Scrum Lego, ce presupune o parte teoretică despre Agile şi Scrum şi una practică - un joc de Lego în care participanţii trebuiau să interacţioneze între ei, dar şi cu alte echipe pentru a construi la final un oraş format din piese Lego. Exerciţiul ajută IT-ştii să înţeleagă cât este de importantă comunicarea în Agile, atât cu clientul, cu membrii echipei, cât şi între echipe.

Campioni Agile, certificări şi conferinţe internaţionale

Lucrul pentru clienţi foarte mari în proiecte complexe impune şi capacitatea de a forma rapid echipe de profesionişti în diferite locaţii. Dincolo de o cultură organizaţională care îi ajută să funcţioneze ca o echipă unită, oriunde s-ar afla, şi îi inspiră să continue să se dezvolte, împărţindu-şi cunoştinţele cu celelalte echipe, IT-ştii din toate centrele de livrare Endava au o înţelegere comună şi aplică în acelaşi fel metodologia Agile.

Pentru a-i sprijini, compania a dezvoltat o comunitate internă numită Agile Champions, ce uneşte IT-şti din Moldova, România, Macedonia şi Statele Unite. Membrii comunităţii fac permanent schimb de cunoştinţe, urmăresc tendinţele industriei şi participă la diverse conferinţe locale şi internaţionale dedicate comunităţii Agile.

Printre cele mai importante conferinţe europene la care au participat IT-şti din Chişinău sunt Agile Lean Europe (Bulgaria), Scrum Gathering 2015 (Cehia) şi Lean IT Summit (Franţa). Endava susţine atât participarea la astfel de evenimente, cât şi obţinerea certificatelor Scrum, care atestă competenţele în dezvoltarea de software Agile. De asemenea, Endava organizează conferinţe interne la care participă agilişti din toate centrele de livrare ale companiei din Europa de Est.

Cea mai recentă ediţie Agile Day a avut loc în februarie 2016 la Bucureşti. Un alt obiectiv al comunităţii Agile Champions este să creeze un sistem intern de instruire dedicat noilor angajaţi Endava, pentru ca aceştia să poată deprinde cât mai rapid metodologia Agile şi să le faciliteze integrarea în proiectele companiei, dar şi creşterea profesională.

Despre Endava

Endava este o companie de top de servicii IT, având peste 2,500 de angajați full time. Cu sediul central la Londra, Endava are birouri în Marea Britanie, SUA, Germania, România, Macedonia, Moldova şi Serbia şi un venit anual de 64 milioane de lire sterline/ 88 milioane de euro, compania a reuşit să se poziţioneze ca lider în furnizarea de servicii IT.

Endava oferă un spectru complet de servicii, inclusiv dezvoltare software şi managementul aplicațiilor software, testare software, digital media, managementul infrastructurii și servicii cloud.

Domeniile de expertiză pe industrii ale Endava sunt coordonate de profesionişti care cunosc specificul activității clienților și elaborează soluții și servicii care sunt livrate la cel mai înalt standard pentru branduri internaționale din sectoare cum ar fi: pieţe de capital, bănci, plăţi, asigurări, media, retail şi telecomunicaţii.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Platforma DA va depune un denunț la PG împotriva magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat

Platforma DA va depune un denunț la PG împotriva magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat

Peste 600 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, înregistrate de la începutul anului. Datele Ministerului Sănătății

Peste 600 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, înregistrate de la începutul anului. Datele Ministerului Sănătății

Republica Moldova și Federația Rusă, condamnate la CtEDO pentru încălcarea drepturilor unui cetățean din stânga Nistrului

Republica Moldova și Federația Rusă, condamnate la CtEDO pentru încălcarea drepturilor unui cetățean din stânga Nistrului

Advertoriale
De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

Victoriabank, partener principal al Galei Generozității, pentru al șaptelea an consecutiv

Victoriabank, partener principal al Galei Generozității, pentru al șaptelea an consecutiv

 Societatea civilă din Moldova - mai puternică în urma unui proiect de susținere din partea UE. Cum cetățenii au devenit mai activi în comunitățile lor (VIDEO)

Societatea civilă din Moldova - mai puternică în urma unui proiect de susținere din partea UE. Cum cetățenii au devenit mai activi în comunitățile lor (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Primele țări din Europa care anunță amenzi pentru cei care refuză vaccinul obligatoriu. În Austria, amenda poate ajunge la 7.200 euro
 • 2
  Fermele de criptovalută din Transnistria. Care sunt interesele ascunse și ce riscuri există pentru Republica Moldova
 • 3
  Ziarul de Gardă: Avocata Poporului „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția instituției
 • 4
  Gheorghe Petic a fost achitat în dosarul violului: „Este pentru prima oară când am strâns mâna unui judecător și i-am mulțumit” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.