„În luna ianuarie a anului curent, Serviciul Vamal nu îndeplinea cifra de control cu 76 de milioane de lei, adică se atesta un deficit de 8.5%, cu repercursiuni grave asupra nivelului încasărilor la buget”, a declarat Vrabie.

Însă, potrivit sursei, în luna martie au fost colectate 1 miliard 357 de milioane de lei, iar cifra de control a fost depășită cu 137 de milioane de lei. „Adică, Serviciul Vamal a incasat cu 72 de milioane mai mult decât cifra de control, asta chiar cu condiția de recuperare a dificitului de 76 de milioane creat în ianuarie”, a subliniat Vitalie Vrabie.

Potrivit șefului Vămii, în luna aprilie au fost incasate cu 92 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului 2015, adică s-a înregistrat o creștere de 27.5%.

Vrabie a enumerat și câteva rezerve. „În primele trei luni ale lui 2016, importurile au fost de 18 miliarde de lei, cu o descreștere de peste un miliard față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că rezervele noastre sunt încă mari, noi le știm, dar vom eficientiza serviciul vamal”, a mai spus șeful Vămii. 

Vitalie Vrabie a vorbit despre progresele înregistrate la capitolul rețineri. „Între 1 martie - 10 aprilie 2016, am constatat o creștere semnificativă printre toate categoriile de rețineri. Dacă în 2015, în aceeași perioadă, am avut 26 de cazuri de rețineri de țigări, în 2016 avem deja de 43 de tentative dejucate. La droguri au fost zero rețineri, iar în 2016 avem trei cazuri”, a enumerat Vrabie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!