Barack Obama: Libia a fost cea mai mare greșeală în timpul președenției mele

Barack Obama: Libia a fost cea mai mare greșeală în timpul președenției mele

„Eșecul de a planifica” perioada de după căderea lui Muammar Gaddafi este cel mai mare regret al președintelui american din perioada sa de mandat, potrivit theguardian.com.

Barack Obama a declarat că cea mai mare greșeală a președinției sale a fost lipsa de planificare pentru perioada de după înlăturarea lui Muammar Gaddafi în Libia, care a părăsit țara în haos aruncând-o sub amenințarea extremiștilor violenți.

Într-un interviu acordat pentru Fox News, care a fost difuzat duminica, Obama a spus că „cea mai mare greșeală” a fost „probabil, faptul că nu am planificat pentru a doua zi de după, ceea ce cred că ar fi fost cel mai bun lucru de făcut în intervenția în Libia”.

Publicitate

De asemenea, Obama a admis că intervenția „nu a funcționat”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a doua zi, luni, a declarat că regretul lui Obama se referă la ceea ce „Statele Unite și restul membrilor coaliției noastre nu au făcut”. Earnest a mai adăugat că „Președintele a încercat să aplice această lecție în considerare utilizarea forțelor militare și altor circumstanțe".

În luna martie, Obama a făcut o critică de sensibilizare în adresa premierului britanic, David Cameron, și fostului lider francez, Nicolas Sarkozy, pentru rolurile lor în campania de bombardamente în Libia.

Cameron a devenit „distras”, iar Sarkozy au vrut să promoveze țara sa în timpul intervenției militare conduse de NATO în 2011, a declarat Obama într-un interviu acordat recistei The Atlantic.

De la căderea lui Gaddafi, care a fost ucis într-o revoltă populară, Libia a coborât în gura anarhiei condusă de militanți rivali ce se luptă pentru putere în timp ce grupul Statului Islamic a dobândit o influență puternică în țară.

Obama a reflectat, de asemenea, asupra celor mai bune momente ale mandatului său ca președinte ce se încheie în ianuarie, în cadrul interviului oferit pentru Fox News.

„Salvarea economiei dintr-o mare depresiune” a fost cea mai mare realizare a sa, a spus el.Cea mai bună zi în Casa Albă a fost „ziua în care a fost aprobată reforma de sănătății", a spus Obama.

Președintele a spus că cea mai rea zi a lui în Casa Albă a fost când a mers în Newtown, Connecticut, după ce un om înarmat a împușcat 20 de copii și șase membri ai personalului la o școală elementară, în decembrie 2012.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal