Proiectul Codului de etică al deputatului ar putea fi votat în următoarele două săptămâni de Parlament

Proiectul Codului de etică al deputatului ar putea fi votat în următoarele două săptămâni de Parlament

Proiectul Codului de Etică al deputului a fost discutat astăzi în cadrul unei mese rotunde organizate de PNUD. La eveniment au participat mai experți internațional dar și deputați în Parlament. Inițiativa a fost salutată de către majoritatea celor prezenți la întâlnire, însă principalele întrebări apărute au fost legate de statutul Comisarului pentru etică, cel care va fi responsabil să monitorizeze felul în care deputații vor respecta Codul.

„Parlamentul nu este capabil să lupte cu corupția dacă nu are un corp integru de deputați”, a comentat președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul întâlnirii. Potrivit acestuia, inițiativa ar urma să fie votată în următoarele două săptămâni în prima lectură.

„Dorim noi sau nu dorim, cel mai mare cod de etică pentru noi sunt totuși cei 7 ani de acasă. Consider că fiind deputat este o funcție temporară. Orice comportament inadecvat se reflectă asupra tuturor deputaților, deoarece cetățenii percep deputații ca pe un întreg. Sper și cred că colegii din fracțiunile parlamentare vor susține”, a declarat deputatul PLDM, Tudor Deliu.

Publicitate

Unii deputați din Parlament au avut opinii rezervate în ce privește statutul comisarului pentru etică

„Avem mai multe coduri de etică, ale judecătorului de exemplu, dar ele nu sunt ca legi. Asta este problema. Trebuie să găsim ușa legislativă. Mai bine să fie o comisie aparte care să fie formată din reprezentanții fracțiunilor parlamentare”, a menționat deputatul comunist Maria Postoico.

Și deputatul socialist, Andrei Neguța s-a arătat nedumerit.

„Salutăm inițiativa, dar eu nu înțeleg cum comisiarul nu poate să fie deputat în Parlament. Cu comportamentul deputatului nu poate să se ocupe un angajat din aparatul Parlamentului, sau cu atât mai mult o persoană din afara Parlamentului. Persoanele din afara Parlamentului se pot ocupa doar atunci când încalcă legea. În cazul eticii nu putem vorbi de acest aspect”, a punctat deputatul PSRM.

„Codul va avea statut de lege. Încălcarea codului de etică este încălcarea legii. Nu ne referim doar la încălcarea de comportament, dar și de reguli de integritate”, a explicat președintele Parlamentului.

Amintim că PLDM a înregistrat un cod de etică al deputatului. Proiectul prevede codul de conduită a deputaților atât în cadrul ședințelor plenare, comisiilor permanente, speciale și de anchetă, cât și în afara lor, cum ar fi relațiile internaționale și conduita în raport cu publicul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal