Expertul economic Tatiana Savva atrage atenția asupra faptului că funcționarii care au fost instruiți în diverse proiecte se concediază în maxim doi ani, din cauza salariilor mici oferite în instituțiile statului.
„În ultimii doi ani au fost înregistrate carențe în ceea ce privește gestionarea asistenței externe. Acest lucru depinde de pura capacitate a ministrului de a gestiona și a organiza instituțiile subordonate, de a comunica și de a planifica la nivel sectorial care sunt capacitățile de finanțare. Dacă aceste capacități lipsesc este necesară să fie crescuți oamenii în interiorul ministerelor, însă experiența a demonstrat că ei sunt formați și pleacă în maxim doi ani după finisarea instruirii.
Este cazul și celor de la Cancelaria de Stat, fiindcă ei oferă asistență la solicitarea ministerelor, dar au plecat și de acolo acei care au fost instruiți pentru a oferi acest suport. Or, nu poți să presupui că oamenii care gestionează proiecte de 20 de milioane de euro vor fi satisfăcuți să primească 2700 lei salariu de funcție. Majoritatea au plecat în diverse proiecte, în sectorul privat sau au emigrat”, remarcă expertul economic Tatiana Savva.
Ea mai spune că „în ultimii patru ani au fost instruiți peste 300 de funcționari, pentru CNAS, CNAM, Ministerul Sănătății, Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației și altele. Totuși majoritatea acestor oameni au plecat”, remarcă expertul economic.
Dumitru Budeanschi de la Expert-Grup subliniază că este vorba, în primul rând, de persoanele din cadrul proiectelor din domeniul IT.
Vezi și aceste știri

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE
