Inflația continuă să scadă, a treia lună consecutiv

Inflația continuă să scadă, a treia lună consecutiv
Foto: www.business-review.eu

Ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă pentru a treia lună consecutiv, pe parcursul acestui an, potrivit datelor Băncii Naționale.

În luna martie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 9.4 la sută, fiind cu 0.9 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă.
De menționat că, ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă pentru a treia lună consecutiv. Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației.

În luna martie, rata anuală a inflației a constituit 9.4 la %, micșorându-se cu 0.9% față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 2.3% superioară celei din luna martie 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an dar și a secetei din anul precedent. Totuși contribuția acestora a fost inferioară celei din luna precedentă. Astfel, contribuția prețurilor la produsele alimentare s-a diminuat până la nivelul de 4.2%, iar cea a inflației de bază - până la 3.1%.

Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate a rămas la nivelul de 2.4%, iar contribuția din partea prețurilor la combustibili a constituit minus 0.3 %, exercitând un impact semnificativ inferior celorlalte subcomponente.

Rata inflației lunare a rămas la nivelul lunii februarie (minus 0.5 la sută), ca urmare a majorării prețurilor la servicii și la produsele nealimentare cu 0.3 și 0.1 la sută respectiv, precum și a scăderii prețurilor la produsele alimentare cu 0.3%.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna martie 2016 valoarea de 10.2%, fiind cu 0.4 % inferioară celei din luna precedentă.

În luna martie 2016, rata lunară a inflației de bază a constituit 0.4 la sută. Cele mai semnificative contribuții pozitive au fost generate de modificarea prețurilor la componentele „educație și învățământ” (0.9 la sută), „alimentație publică” (0.8 la sută), „cultură și odihnă” (0.7 la sută), „întreținerea zilnică a gospodăriei” (0.6 la sută). Micșorarea prețurilor la „mijloacele de transport, piese auto” (0.2 la sută) a atenuat creșterea, într-o măsură mai mare, a ritmului lunar al inflației de bază.

Prețurile la produsele alimentare în luna de referință s-au redus cu 0.3 la sută față de nivelul lunii februarie 2016, ca urmare a diminuării prețurilor la „ouă” cu 14.4 la sută, la „lapte și produse lactate” cu 1.0 la sută și la „carne, preparate și conserve din carne” cu 0.8 la sută.
Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 10.1 %, fiind cu 1.7 % inferioară celei din luna februarie 2016 și cu 3.1 %  mai mare decât în luna martie 2015.

În luna martie 2016, prețurile la combustibili s-au micșorat cu 0.9 la sută față de nivelul lunii precedente. Evoluția respectivă a fost influențată preponderent de diminuarea prețurilor la „carburanți” cu 1.5 la sută, și a prețurilor la „gazul din butelii” cu 0.9 la sută. Totodată, prețurile la „lemne pentru foc” s-au majorat cu 0.2 la sută. În luna de referință, prețurile la „cărbunele de pământ” și la „combustibil lichid” au rămas la nivelul lunii februarie.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna martie a constituit minus 3.8 la sută, fiind cu 1.4 puncte procentuale inferior celui din luna februarie 2016 și cu 9.1 puncte procentuale inferior celui din luna martie 2015.

În luna de referință, preţurile la produsele şi serviciile reglementate s-au majorat cu 0.3 la sută față de nivelul lunii februarie 2016. Evoluția respectivă a fost determinată în cea mai mare parte de majorarea prețurilor la serviciile comunicării la distanță cu 1.0 la sută. În luna martie 2016, prețurile la medicamente s-au majorat cu 0.4 la sută față de luna precedentă. Totodată, prețurile la serviciile transportului feroviar internațional au înregistrat o diminuare de 0.9 la sută, iar cele aferente serviciilor aeriene s-au majorat cu 0.6 la sută.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 10.8 la sută, fiind inferior cu 0.3 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente și superior cu 7.8 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în luna martie 2015.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile interne și cele ale mediului economic internațional, inclusiv dinamica privind consumul populației, remiterile de peste hotare, indicatorii monetari și cei ai pieței valutare, precum și modificarea condițiilor de comerț extern, astfel încât, prin flexibilitatea cadrului operațional specific strategiei de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Peste 60% din produsele exportate de R. Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. În ce țări exportăm cel mai mult

Peste 60% din produsele exportate de R. Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. În ce țări exportăm cel mai mult

În prima jumătate a anului 2022, R. Moldova a exportat mărfuri în sumă de 2,29 miliarde de dolari. 75% au fost produse autohtone

În prima jumătate a anului 2022, R. Moldova a exportat mărfuri în sumă de 2,29 miliarde de dolari. 75% au fost produse autohtone

Turcia și Israelul au reluat relațiile diplomatice la nivel deplin. Urmează desemnarea ambasadorilor

Turcia și Israelul au reluat relațiile diplomatice la nivel deplin. Urmează desemnarea ambasadorilor

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Agenția pentru Supraveghere Tehnică a examinat șantierul inundat din Calea Orheiului și a constat că există pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă
 • 2
  După ploaie vom juca tenis în galoși? Epopeea polistirenului din subterane, urmată de instalarea unor mese de joc direct în pământ. Ce spune Primăria
 • 3
  Prețul motorinei mai mare decât cel al benzinei. Cât vor costa mâine carburanții
 • 4
  Cererea de chemare în judecată depusă de liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc împotriva mai multor instituții media, printre care și AGORA a fost scoasă de pe rol. Decizia, emisă de Judecătoria Chișinău (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.