Amintim că CEC a respins inițiativa Platformei DA pentru organizarea referendumului pe data de 30 martie. Motivul invocat de către instituție a fost că nu au fost strânse numărul necesar de semnături din fiecare raion. Astfel, doar în câteva cazuri, inclusiv municipiul Chișinău și raionul Orhei, Platforma a reușit să strângă minumum de 20 de mii de semnături prevăzut de Constituție. Totuși, Platforma a îndeplinit o condiție legată de numărul minim de 200 de mii de semnături, astfel fiind două norme care se băteau cap în cap.
Ce își propuneau să modifice?
Doar câteva subiecte din listă mai sunt actuale.
(1) Reducerea numărului deputaţilor în Parlament de la 101 la 71 de deputaţi.
(2) Excluderea inviolabilităţii parlamentare. Se abrogă prevederea potrivit căreia „Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Aici deja deputații au înregistrat un proiect și l-au trimis la Curtea Constituțională pentru avizare.
(3) Revenirea la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Se propune înlocuirea actualei reglementări, care prevede că Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi. (subiectul a fost soliționat prin decizia Curții Constituționale din 5 martie)
(4) Revenirea la instituţia suspendării din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament şi demiterea acestuia prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Astfel, suspendarea Preşedintelui Republicii Moldova se va produce în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, după consultarea Curții Constituționale. Suspendarea din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova, inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și susţinută de majoritatea deputaţilor, va fi obligatoriu urmată de un referendum, prin intermediul căruia cetăţenii Republicii Moldova se vor pronunţa pe marginea demiterii Preşedintelui. Propunerea vizează înlocuirea actualei reglementări, care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.