Toate instituțiile de învățământ profesional tehnic, superior și de formare continuă, precum și programele lor de studii, vor fi evaluate și acreditate de către experți evaluatori externi, în scopul garantării calității educației. Metodologia a fost aprobată pe 13 aprilie 2016, în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova.
Astfel, toate instituțiile de învățământ profesional tehnic, superior și de formare continuă, precum și programele lor de studii, vor fi evaluate extern de către experții evaluatori înscriși în registrul evaluatorilor al ANACIP sau în Registrul European de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (EQAR).
În particular, programele de studii și instituțiile de învățământ existente vor trebui să inițieze evaluarea externă a calității în vederea acreditării începând cu anul de studii 2016-2017, iar instituțiile și programele de studii nou create, care vor dori să obțină autorizarea de funcționare provizorie, sunt obligate să inițieze evaluarea externă a calității imediat.
Aceasta este o premieră pentru Republica Moldova și ar trebui să sporească și să îmbunătățească calitatea în domeniul învățământului. De asemenea, ar trebui să răspundă necesităților pieței muncii prin pregătirea specialiștilor calificați, în corespundere cu standardele europene.
Procedura de evaluare externă în vederea autorizării de funcționare provizorie și acreditării se va desfășura în mai multe etape, inițiativa urmând să vină la ANACIP fie din partea instituției de învățământ, fie din partea Ministerului Educației.
Din anul 2008, nu au fost acreditate peste 175 de programe de licență. Cele 30 de universități din Republica Moldova urmează să fie evaluate și să obțină acreditarea instituțională. De asemenea, urmează să fie evaluate programele de master, programele de formare profesională, precum și zeci de furnizori de programe de formare continuă.
Costurile evaluării externe a calității vor fi acoperite din resursele instituțiilor de învățământ, ANACIP urmând să devină instituție autonomă din punct de vedere financiar începând cu anul 2017.
Metodologia a fost elaborată de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP) și urmează să fie pusă în aplicare după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Vezi și aceste știri

Directorul Institutului Mamei și Copilului va fi sancționat de ministra Sănătății. Medicii spitalului nu ar fi respectat protocolul în cazul unei fetițe care a fost abuzată sexual

Președintele francez și premierul indian promit să colaboreze pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Bani pentru depășirea crizelor. USAID acordă R. Moldova fonduri adiționale în valoare de 63 de milioane de dolari
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
