Vitalie Vrabie: Ne propunem să majorăm rata cotizării la bugetul de stat

Vitalie Vrabie: Ne propunem să majorăm rata cotizării la bugetul de stat

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a prezidat astăzi ședința trimestrială cu șefii direcțiilor Aparatului Central și cei ai Birourilor Vamale. În cadrul reuniunii, raportorii au prezentat informația cu privire la drepturile de import încasate pe perioada de referință și nivelul de executare a cifrei de control.

Un alt punct pe ordinea de zi l-a constituit structura veniturilor, ponderea cea mai mare deținând-o produsele petroliere, articolele de tutungerie, utilajele și autovehiculele, acestea generând 57% din suma totală a colectărilor.

În intervenția sa, Directorul General al Serviciului Vamal a cerut mai multă eficiență în colectarea încasărilor, pentru a crește rata cotizărilor la bugetul de stat. „Reprezentanții Birourilor Vamale vor trebui să valorifice absolut toate resursele de care dispun pentru a spori coeficientul de încasări, lucru realizabil doar printr-o atitudine responsabilă și profesionistă”, a precizat Vitalie Vrabie.

Publicitate

Directorul General a solicitat, de asemenea, perfecționarea instrumentelor de combatere a fraudelor vamale, dar și a celor de prevenire, prin dezvoltarea componentei de analiză a riscurilor în cadrul controlului ulterior.

Totodată, Vitalie Vrabie a menționat necesitatea dezvoltării procedurilor de vămuire în regim electronic. ”Noi trebuie să excludem birocrația în procedurile de vămuire și să creăm premisele pentru o aplicare uniformă și imparțială a legislației vamale. Prin aceste măsuri, Serviciul Vamal promovează concurența loială în rândul agenților economici, contribuind astfel la ameliorarea climatului investițional”, a declarat șeful Vămii.

Referitor la reorganizarea instituției, Directorul General al Serviciului Vamal a reiterat că aceasta va fi realizată prin optimizare, cu transfer de competențe și responsabilități de la nivelul central de conducere către birourile și posturile vamale.

De asemenea, Vitalie Vrabie le-a atras atenția reprezentanților posturilor vamale de frontieră să asigure fluidizarea controlului vamal în perioada sărbătorilor Pascale, pentru a diminua din inconveniențele create de sporirea fluxului de călători. În acest sens, a fost elaborat un Plan de acțiuni care prevede suplinirea numărului de personal, utilizarea tuturor pistelor de control, precum și coordonarea acestor aspecte cu autoritățile omoloage ale statelor limitrofe.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal