*Acest material este sponsorizat

Sindicatele sunt preocupate de situația social-economică dificilă a cetățenilor

Sindicatele sunt preocupate de situația social-economică dificilă a cetățenilor


Conducerea Confederației Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a susținut luni, 18 aprilie, o conferință de presă privind problemele social-economice cu care se confruntă salariații-membri de sindicat din țară. Principalele subiecte la care s-au referit sindicaliștii țin de salarizare, combaterea economiei informale, situația în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă și acțiunile întreprinse de CNSM în vederea neadmiterii înrăutățirii nivelului de viaţă al cetăţenilor.

Potrivit lui Oleg Budza, președintele CNSM, perturbările din societate, precum și majorarea vertiginoasă a prețurilor la produsele agroalimentare, devalorizarea monedei naționale, reducerea veniturilor reale ale populației și alți factori cu impact social puternic, au condus la scăderea drastică a nivelului de protecție și a calității vieții cetățenilor. ”Am încercat, în repetate rânduri, să influenţăm guvernarea prin dialog la diferite niveluri, declaraţii, apeluri, revendicări, pentru a găsi soluţii la problemele extrem de grave cu care se confruntă economia şi cetăţenii ţării, mai cu seamă salariaţii cu venituri mici şi pensionarii. Însă, a fost extrem de dificil să purtăm discuții și negocieri în situația în care pe parcursul ultimului an s-au schimbat câteva Guverne”, a menționat el.

Una din cele mai acute probleme rămâne cea a salarizării. În condiţiile în care salariul este principala sursă de existenţă a angajaţilor, CNSM a înaintat propuneri concrete de majorare a salariilor, obiectivul fiind de a stabili salariul minim pe ţară la nivelul minimului de existenţă. Deși a fost elaborat proiectul de Hotărîre a Guvernului privind modul de stabilire a salariului minim pe ţară şi majorarea salariului minim pe ţară în funcţie de salariul mediu brut pe economie, aprobarea acestuia se tergiversează, fapt pentru care sindicaliștii cer Guvernului să urgenteze procedura.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a precizat că salariul minim pe ţară nu a fost modificat de la 1 octombrie 2014, când acesta a fost stabilit în mărime de 1000 de lei. De atunci și până în prezent evoluţia socială şi economică a avut consecințe negative asupra nivelului de trai şi a puterii de cumpărare a veniturilor salariaţilor - indicele preţurilor de consum a crescut cu peste 116,9%, minimul de existenţă a sporit cu 6,6%, salariul minim pe ţară acoperind doar 57,6% din minimul de existenţă.

Mai mult decât atât, conform prognozei indicatorilor macroeconomici, pentru anul 2016 media anuală a inflaţiei va constitui 111,4%, depăşind creşterea salariului nominal pe economie, care va fi de doar 109,8%, aceasta însemnând că veniturile reale ale cetăţenilor se vor reduce şi mai mult în continuare.

Totodată, pentru anul curent este prevăzută o creştere a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real până la 2100 de lei, iar în cazul menţinerii mărimii actuale a salariului minim pe ţară, se va crea o discrepanţă de peste două ori între garanţiile minime în sectorul real şi în cel bugetar.

În același timp, nivelul actual al salariului minim se menține aproape de nivelul pensiei minime pentru limită de vârstă, care, începând cu 1 aprilie 2016, constituie 948,84 de lei, ceea ce sindicaliștii consideră inadmisibil.

În cadrul conferinței de presă, conducerea CNSM s-a expus și asupra instituirii de la 1 aprilie curent a moratoriului asupra controlului de stat în partea ce vizează Inspectoratul de Stat al Muncii, exprimându-și dezacordul în acest sens. ”Acest fapt contravine normelor internaționale în domeniul securității și sănătății în muncă și, cu siguranţă, va expune unor riscuri sporite viața și sănătatea omului la locul de muncă şi chiar va conduce la creşterea accidentelor de muncă, inclusiv la încurajarea aplicării muncii ”la negru””, anticipează sindicaliștii.

De asemenea, a fost abordat subiectul ce ține de crearea instanțelor specializate în soluționarea calitativă a litigiilor de muncă, care ar asigura protejarea drepturilor de muncă și a garanțiilor sociale ale muncitorilor din Republica Moldova.

În altă ordine de idei, conducerea CNSM a vorbit și despre necesitatea înăspririi sancțiunilor pentru angajatorii care nu respectă legislația muncii, aceasta fiind una dintre măsurile de combatere a muncii „la negru” și a salariilor ”în plic”, asupra cărora sindicatele insistă în permanență. Problema urmează să fie examinată la următoarea ședință a Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, care va fi convocată în timpul apropiat.

Alt subiect la care s-au referit sindicaliștii ține de implementarea tichetelor de masă, propunere care a fost inclusă în programul de guvernare. În acest context, s-a menționat că pe parcursul anului curent urmează să fie elaborată bazei normative și legislative, astfel încât proiectul să poată fi pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2017.

Conducerea CNSM s-a mai pronunțat pentru aducerea prevederilor Legii insolvabilității în concordanță cu Legea salarizării (art. 33) și Codul muncii (art. 144), care statuează achitarea plăților salariale înaintea celorlalte creanțe, inclusiv cele garantate, ale angajatorului în proces de insolvabilitate.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist

Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist

647 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. Șapte sunt de import

647 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. Șapte sunt de import

Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni

Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat
 • 2
  Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”
 • 3
  Cum a schimbat Angela Merkel Europa în cei 16 ani în care a condus Germania
 • 4
  Italia recunoaște certificatele de vaccinare emise în R. Moldova. Ce informații trebuie să conțină documentul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.