Cum a ajuns compania dvs. să exporte vinuri tocmai în China?
Vinificația din China este o industrie care crește foarte mult. Chinezii au creat multe plantații în ultimii ani. În prezent ei au suprafețe enorme de viță de vie și au angajat consultanți italieni și francezi, pentru a dezvolta acest domeniu. De asemeni se depun eforturi mari pentru a dezvoltă cultura consumului de vin.
Moldova este pe locul 11 după volumul exporturilor de vinuri în China. În 2015 țara noastră a avut cea mai mare creștere (100%) a volumului de vinuri exportate pe această piață. La moment imaginea vinurilor moldovenești este una pozitivă în această țară.
Datorită acestei conjuncturi favorabile, anul trecut am reușit să exportăm vinurile noastre în China. Chinezii sunt destul de receptivi, iar investitorii pot să vină și din alte domenii. Vinurile noastre nu se vând în rețele de supermarketuri și în magazine mari, ci prin sistemul de vânzări VIP. Ele sunt oferite în calitate de cadou sau la evenimente private. Noi am reușit să găsim un astfel de distribuitor și să intrăm pe cea mai mare piață din lume.
Cât e de dificil să ajungi pe această piață?
Nu este foarte dificil, trebuie doar să-ți dorești acest lucru și să ai produsul care este potrivit pentru consumatorii chinezi.
Cea mai mare problemă este faptul că distribuitorii chinezii doresc să posede drepturi exclusive de a vinde anumite mărci de vinuri. Noi am luat în calcul faptul că China este o țară foarte mare, astfel am distribuit exclusivitatea pe regiuni. Consider că această abordare ne va ajuta să dublăm sau chiar să triplăm exportul vinurilor noastre pe această piață.

Ce vinuri preferă chinezii?
Majoritatea preferă vinuri roșii de calitate, care să posede nuanțe de baric, de stejar, un gust puțin agresiv și bine conturat. Vinul trebuie să fie cu nuanțe dulcii și ușor de consumat.
Cum se exportă vinurile pe piața chineză?
În mod normal comanda minimă este un container sau 12-14 mii de sticle, fiindcă transportul se efectuează pe mare. Logistica este foarte bine pusă la punct, iar acest lucru ne ajută să dezvoltăm fără mari obstacole afacerea noastră.
Cum trebuie să arate sticla și eticheta pe piața chineză?
Atunci când sunt cantități mari, unii vinificatori produc sticle și etichete speciale, dar de obicei aceste vinuri se vând relativ ieftin. Chinezii iubesc standardele europene, astfel că nu este necesar să schimbi designul și forma sticlei, doar în cazul când unii clienți solicită schimbări în imaginea brandului.
Cât costă vinurile pe piața din China?
Pentru mine a fost un șoc faptul că prețul de comercializare a vinului pe piața chineză crește de la 5 sau chiar până la 10 ori. Dacă noi exportăm cu 3 euro pentru o sticlă de vin, în China ea poate ajunge până la 30 de euro.
Acest lucru se datorează faptului că e vorba de un business unde marja de profit este foarte mare. Adaosul comercial noi nu îl putem controla, fiindcă ele este la discreția distribuitorului. O astfel de abordare se explică prin faptul că chinezii au o percepție că tot ce este scump e bun. Totuși la ei se negociază foarte mult, iar prețul anunțat inițial poate fi redus chiar cu 50%.

Cum e să stai la un pahar de vin cu un chinez?
Ei sunt foarte primitori și cunosc foarte bine cum să construiască o relație. M-am simțit onorat când am fost invitat la ei. Chinezii te invită doar în restaurante cu bucate tradiționale. Mi-a plăcut foarte mult faptul că poți veni la restaurant cu vinul tău de acasă și să-l servești cu bucatele pe care le-ai comandat.
Am putea ajunge în situația când cea mai mare parte a vinurilor moldovenești să fie exportate în China?
Investitorii chinezi cumpără podgorii și fabrici de vinuri din Franța, Italia, Spania etc., iar piața de desfacere la aceste întreprinderi oricum este China. Din păcate țara noastră atrage foarte rău investițiile în sectorul vitivinicol. De exemplu, orice bancă din Moldova consideră că este un risc major să investești în sectorul vitivinicol, din cauza embargourilor din partea Federației Ruse.
Totuși cred că curând în Republica Moldova vor veni investitori din China, SUA, Marea Britanie, UE, care vor simți potențialul vinurilor noastre. Cel mai probabil investițiile vor fi făcute în companiile mici și medii, fiindcă anume acești producători au un potențial foarte înalt, la noi în țară.
Piața chineză este una foarte mare, dar pentru ei este foarte greu să vină în Republica Moldova. Este o procedură foarte complicată pentru obținerea vizei, care poate dura până la două luni. Această poziție a autorităților noastre este una neclară, fiindcă chinezii sunt cei mai mari investitori la nivel mondial. Noi trebuie să fim receptivi ca oamenii de afaceri din această țară.
În perioada 2001-2009 a fost o strânsă legătură între partidul comunist din China și cel din țara noastră. Acțiunile întreprinse în acea perioadă au fost valorificate într-o măsură foarte mică. Guvernul Republicii Moldova se obliga să dezvolte proiecte în domeniul viticulturii unde ca chinezii să investească în infrastructură, iar noi să dezvoltăm specialiști și noi tehnologii. Aceste lucruri nu s-au realizat, iar noi am pierdut foarte multe oportunități.
Este foarte dificil ca doar Oficiul Național al Viei și Vinului, precum și unii investitori moldoveni să schimbe paradigma care s-a creat în jurul vinurilor moldovenești în China. Trebuie să arătăm la nivel de stat, că piața Chinei este foarte importantă. În acest mod putem crea o istorie de succes în relațiile moldo-chineze.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.