Cabinetul de miniștri a adoptat astăzi un proiect de lege care va transfera Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din subordinea Guvernului în subordinea directă a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID). Sursele Agora au declarat că, indirect, această decizie va favoriza operatorul avia național, Air Moldova, iar AAC va fi influențată de MTID.
„Experiența ultimilor doi ani a demonstrat imposibilitatea stabilirii și desfășurării unor relații constructive dintre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumului și Autoritatea Aeronautică Civilă. În situația în care AAC se subordona Guvernului și nu MTID, au fost constatate mai multe dificultăți și blocaje substanțiale, fapt care a sistat elaborarea și promovarea actelor legislative din domeniu, precum și a tergiversat dezvoltarea normală a ramurii aviației civile”, motivează nota informativă a proiectului care transferă AAC în subordinea MTID.
„AAC nu poate exista ca o entitate separată, în deplin control asupra aplicării legislației în aviația civilă, fără a avea un organism extern de monitorizare. Prezența unui organism extern va asigura un grad sporit de responsabilitate pentru AAC, în același timp oferind o platformă pentru identificarea erorilor și gestiunea riscurilor”, mai scriu autorii proiectului.
După motivele enumerate de MTID s-ar ascunde interesele ministeriale, spun sursele AGORA. Decizia ar putea împiedica competitivitatea pe piața avia și ar favoriza Air Moldova, companie aflată în subordinea directă a MTID.
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) este o instituţie publică de certificare, control şi supraveghere în domeniul aviației civile. Autoritatea adoptă decizii cu caracter administrativ, aprobă regulamente, instrucţiuni şi alte acte normative obligatorii spre executare de către persoanele fizice şi juridice care efectuează activităţi în domeniul aviaţiei civile. În 20 de ani de existență, AAC s-a aflat în subordinea MTID în anul 2013, după care a trecut din nou în subordinea Executivului.
Vezi și aceste știri

Autorii din R. Moldova își vor putea traduce lucrările literare și științifice în străinătate cu suportul statului

Numărul beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece anului va fi majorat. Crește și termenul procesării cererilor depuse
