Situația economică a regiunii transnistrene, mai gravă decât cea din dreapta Nistrului

Situația economică a regiunii transnistrene, mai gravă decât cea din dreapta Nistrului
Foto: blogs.ft.com

Situația economică din regiunea transnistreană se înrăutățește cu ritmuri mai mari decât cea din dreapta Nistrului. De asemeni, economia din stânga Nistrului practic nu dispune de mecanisme de redresare în cazul șocurilor economice, se menționează în raportul Expert-Grup.

Situația economică din regiunea transnistreană se înrăutățește cu ritmuri mai mari decât cea din dreapta Nistrului. Indicatorul de convergență, care calculează gradul de apropiere dintre cele două economii, a scăzut la 95,1% în primul trimestru din 2016, cu 1,9 % mai puțin decât în trimestrul trei din 2015 (100 reprezintă convergență deplină). Astfel, se constată o distanțare din structurală dintre economiile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Principalele cauze ale procesului de distanțare structurală dintre ambele economii sunt legate de problemele cu care se confruntă firmele și populația din regiunea transnistreană, situația cărora se înrăutățește cu ritmuri mai mari comparativ cu dreapta Nistrului. În particular, creșterea incertitudinii economice din regiune a determinat reducerea activității investiționale, prim prisma diminuării creării de capital în primul trimestru din 2016 cu circa 15%, în timp ce în dreapta Nistrului scăderea acestui indicator a fost de trei ori mai mică. În cazul comerțului exterior, regrese s-au înregistrat în ambele cazuri, însă importul a scăzut mai tare în regiunea transnistreană, din cauza reducerii dramatice a veniturilor populației.

Deși ambele economii se confruntă cu grave probleme economice și sociale, economia din stânga Nistrului practic nu dispune de mecanisme de redresare în cazul șocurilor economice. Dacă în dreapta Nistrului, șocul economic a fost amortizat de regimul flotant al ratei de schimb (depreciere de 25% în 2015), în stânga Nistrului situația economică a fost agravată de fixarea administrativă a „cursului de schimb al rublei transnistrene” la dolarul SUA, precum și de dependența de anumite sectoare industriale, care afectează diversificarea comerțului exterior. În rezultat, în 2015, economia transnistreană s-a contractat cu 20,2%, în timp ce economia din dreapta Nistrului - cu 0,5%.

Una din cele mai importante decizii pe care autoritățile din regiune urmează să adopte în 2016 ține de dilema dintre deprecierea „rublei transnistrene” și creșterea interdicțiilor pentru procurare sau export de valută. În contextul în care rezervele valutare în regiune (circa 11-12 milioane de dolari) nu sunt suficiente nici pentru a acoperi o singură săptămână de importuri, iar cererea de valută în regiune depășește de câteva ori oferta de valută, menținerea „cursului rublei transnistrene” fixat față de dolarul SUA devine imposibilă, ducând astfel la apariția „pieței negre de valută” și cauzând pierderi majore pentru exportatori.

În ajunul alegerilor prezidențiale, autoritățile ar putea opta pentru măsuri administrative - restricții pentru circulația valutei în regiune, în schimbul celor economice - deprecierea graduală și controlată. Referindu-se la soluții pentru redresare a situației, Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup, a declarat: „Accentuăm că măsurile administrative nu vor soluționa problema fundamentală - competitivitatea joasă și aflată în scădere continuă. Prin urmare, soluția ține de deprecierea graduală a „rublei” în paralel cu ameliorarea climatului de afaceri, sporirea investițiilor în infrastructură și implementarea măsurilor de bază privind implementarea prevederilor economice ale Acordului de Asociere cu UE”.

Și în acest an bugetul a fost adoptat cu un deficit record, inclusiv din cauza restanțelor la salarii și pensii din anul precedent. Veniturile bugetului consolidat acumulează 3,457 mlrd. „ruble RMN” (306 mln dolari), iar cheltuielile la 4,67 mlrd. „ruble RMN” (413 mln. dolari).

Circa 62% din cheltuielile bugetare au destinație socială, în special pentru plata pensiilor și salariilor. Pentru acoperirea deficitului, planificat la 1/3 din venituri, deputații iau în considerație mai multe surse, inclusiv acumulări mai mari de accize și venituri din privatizare, care puțin probabil însă să se adeverească, în condițiile în care comerțul extern este în scădere, iar criza economică face regiunea și mai neatractivă pentru investitori. Între timp, ajutorul umanitar din partea Federației Ruse întârzie, ceea ce impune autoritățile să analizeze alte surse de finanțare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.