Consilierul municipal din partea PPEM, Victor Lutenco a întrebat „unde-i miliardul din parcări?”. Mai precis, acesta a întrebat de ce redevența (Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active) în cazul celor peste 20 de mii de locuri de parcare din capitală este atât de mică.
„De obicei iei un studiu făcut de o echipă europeană plătit de către BERD și spui că este un studiu european. În baza lui faci niște caiete de sarcini dar nu uiți să pui vre-o trei puncte care limitează participarea anumitor operatori, dar numai unul să poată. Cu ăsta unul, te înțelegi să pună o redevență minimă în așa fel încât banii pe care el nu îi plătește în CMC să vină la el în buzunar și semnezi contractul cu operatorul. Atunci redevența este minimă, la toți poți spune că este corect iar tu să poți pune banii în buzunar. Asta ar fi așa, abstract. Nu știu dacă se aplică la Chișinău dar s-ar face așa ceva”, a explicat consilierul PPEM.
Lutenco a făcut referire în continuare la o acțiune similară în Chicago, oraș cu o populație de 2,7 milioane din SUA, capitala statului Illinois. Acesta a dat exemplu cum în Chicago, 36 de mii de locuri de parcare pentru o perioadă de 75 de ani, la prețul de 0,5 dolari au fost date unei companii. Pentru comparație, acesta a explicat că în Chișinău se dau 20 de mii de locuri de parcare, pentru 25 de ani, la un preț similar cu cel de mai sus.
„În condițiile acelui contract, la externalizarea locurilor de parcare, administrația orașului Chicago a luat imediat la momentul semnării 1,2 miliarde de dolari în buget. Întrebarea este foarte simplă: Unde-i miliardul?”, a întrebat Lutenco.
Vezi și aceste știri

Deputații se întrunesc mâine în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară 2023. Prelungirea stării de urgență, pe ordinea de zi

FBI a descins cu percheziții locuința președintelui SUA, Joe Biden. Acțiunile au loc în cadrul dosarului documentelor secrete
