Unul din proiectele de legi ale politicii bugetat -fiscale pentru 2016 prevede impozitarea suplimentară a imobilelor deținute de persoanele fizice. Este vorba de casele care au o suprafaţă mai mare de 120 de m2, a căror valoare estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, depășește 1,5 milioane de lei. Taxa suplimentară pe avere va constitui 0,8% din valoarea imobilului.
„Dacă veți citi foarte atent acest impozit (pe avere) veți observa că el are multe probleme care nu sunt bine specificate din punct de vedere legal . Apare problema poarte simplă de ce un cetățean trebuie să plătească mai mult doar pentru faptul că are o casă cu un metru mai mare. Această fundamentare din punct de vedere al drepturilor omului este vulnerabilă. Astfel de abordări au mai fost și în alte țări și au fost mai apoi modificate. Există multe neclarități cum va fi aplicată dacă să luăm un caz când o familie de 15 persoane va locui într-un singur imobil. O casă mare pentru o familie numeroasă nu o poți construi cu bani puțini. De asemenea, nu este clar dacă se va lua în calcul spațiul locativ sau tot spațiul casei. Sunt multe probleme care vor apărea la aplicarea acestui impozit. Noi avem un impozit pe imobil, iar pe anumite obiecte pentru impozit se va face o majorare. Persoanele care vor cădea sub incidența acestei Legi vor face tot posibilul să nu intre în această categorie”, afirmă expertul economic Dumitru Budeanschi.
Pe de altă parte Galina Bostan, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției declară că „impozitul pe avere trebuie plătit, dar trebuie clarificate chestiunile și cu impozitul pe imobile. Impozitul pe avere pare a fi același impozit pe imobil, doar că există criteriul de 120 m2 și valoarea cadastrală de 1,5 milioane de lei. Proiectul de Lege prevede în cazul când „bunul imobil este obiect al unui credit imobiliar, ipotecar sau a unui contract de leasing financiar obiect al impunerii va constitui și diferența pozitivă formată între valoarea estimată a bunului imobiliar și suma rămasă până la stingerea totală a împrumutului”. Acest lucru înseamnă că persoana poate să nu fi dobândit acest imobil, dar deja plătește impozit. De asemenea, este posibil ca acest imobil să fie unica lui proprietate pe care încă nu a dobândit-o și nu o folosește măcar. Putem oare considera un astfel de impozit, un impozit pe avere care încă nu este? Poate să se întâmple că acel imobil să nu fie finisat”, consideră președintele CAPC.
Conform unor estimări, Impozitul pe venit vizează circa 1% din bunurile imobile din țară, iar 98% se află în Chișinău. În contul impozitului pe avere, contribuabilii din capitală vor achita circa 37 milioane de lei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.