RISE: Violoncelistul lui Putin a primit bani furați prin două companii din Moldova

RISE: Violoncelistul lui Putin a primit bani furați prin două companii din Moldova

Banii aflați pe conturile companiei off-shore controlate de violoncelistul Serghei Roldughin, prietenul președintelui rus Vladimir Putin, au fost transferați din Trezoreria Federației Ruse prin două companii înregistrate în Republica Moldova. Frauda a avut loc în 2007, anul în care Serghei Magnițky, un avocat rus care lucra pentru Hermitage Capital Management, a deconspirat furtul a 230 de milioane de dolari de la Trezoreria rusă, transmite Agora cu referire la RISE.

După ce au fost sustrași în mod fraudulos de la trezoreria rusă, la începutul anului 2008, banii au dispărut într-o serie de companii proxy. Două dintre acestea au fost înregistrate în Chișinău: Elenast-Com SRL, amplasată într-un bloc de apartamente din era comunistă, și Bunicon- Impex SRL, care și-a declarat sediul într-o clădire abandonată, actualmente un centru de oficii.

Elenast și Bunicon au transferat o parte din banii furați în februarie 2008 unei companii din BVI, Vanterey Union Inc., care apoi le-a redirecționat către Roberta Tranzit LLP, o companie cu sediul în Marea Britanie. Roberta Tranzit, la rândul său, i-a virat, împreună cu banii primiți și de la alte societăți afiliate (în total 2 milioane de dolari americani) companiei Delco. Plățile au fost efectuate într-o succesiune rapidă, toate ajungând la Delco în aceeași lună.

În mai 2008, Delco a achiziționat acțiunile Rosneft de la Roldughin, transferând pe contul companiei violoncelistului 800.000 de dolari americani.

Cele două companii din Republica Moldova, Elenast și Bunicon, au fost, de asemenea, implicate într-o serie de alte transferuri din cazul Magnițky. Banii care au trecut prin conturile lor au fost într-un final investiți în apartamente de lux din inima cartierului Wall Street din New York. La moment există un sechestru pe aceste apartamente pus de guvernul Statelor Unite.

Companiile din Moldova implicate în Cazul Magnițky au redirecționat banii prin conturile deținute la Banca de Economii. Banca a fost închisă în 2015, după ce a fost folosită într-una dintre cele mai mari fraude din istoria Moldovei - furtul unui miliard de dolari americani din sistemul bancar.Reamintim că la începutul lunii aprilie Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a publicat rezultatele unei ample anchete jurnalistice potrivit cărei șefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214 000 de companii offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.Printre șefi de stat care au ajuns în vizor se numără președintele rus, Vladimir Putin, care cu ajutorul oamenilor apropiați a scos în companii offshore circa 2 miliarde de dolari.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.