Proiectul ApaSan care susţine comunităţile şi administraţia publică în dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi sanitaţie, va fi continuat în următorii trei ani, după ce autoritățile moldovenești au semnat un Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, precum și Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare un Memorandum.
Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, precum și Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare au semnat un Memorandum de Înțelegere cu privire la implementarea fazei a treia a proiectului „Apă și Sanitație” (ApaSan) în Republica Moldova.
„Este un eveniment extrem de important pentru Republica Moldova și pentru Ministerul Mediului. Partenerii cu care lucrăm de peste 10 ani și-au dovedit atașamentul față de țara noastră și față de acest domeniu extrem de complicat și în derivă pe care îl avem.
Necesitățile Republicii Moldova în domeniul apă și sanitație sunt de 2 miliarde de euro. Totuși în afară de dezvoltarea infrastructurii, sunt necesară schimbări de mentalitate a oamenilor, modificări în legislație și o multe acte normative. Acest efort este realizat împreună cu partenerii noștri de dezvoltare.”, a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, în cadrul evenimentului de semnare a Memorandumului.
„Am fost implicat în realizarea proiectului în faza I și II, unde au fost realizate proiecte reale cu suportul partenerilor de dezvoltare. Realizarea acestui proiect în faza III, va contribui la reducerea disparităților regionale și va aduce beneficii locuitorilor din toate regiunile țării noastre”, a declarat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Proiectul ApaSan susţine comunităţile şi administraţie publică interesate să investească în sistemele de aprovizionare cu apă şi sanitaţie. Contribuţia ApaSan presupune suportul financiar, dar şi consolidare de capacităţi şi asistență în vederea constituirii instituţiei ce prestează serviciul de aprovizionare cu apă şi întreţine sistemul. În baza experienţei de peste 10 ani ApaSan a elaborat modele de implementare a proiectelor de infrastructură asigurând durabilitatea şi buna administrare a sistemelor descentralizate de aprovizionare cu apă potabilă şi sanitaţie.
Scopul Proiectului ApaSan este de apune la dispoziția actorilor din sector vasta experiența obținută și a de a susține implementarea modelelor de aprovizionare cu apa si sanitație la scara larga.
În vederea creării condițiilor propice de implementare a acestor modele ApaSan documentează şi diseminează experienţa sa, consolidează capacităţile de implementare a partenerilor şi colaborează cu structurile naţionale în vederea depăşirii obstacolelor de ordin legal, politic şi normativ.
Pe parcursul a 10 ani au fost construite 24 de sisteme de aprovizionare cu apă pentru aprox. 36.000 locuitori. Aceste sisteme sunt administrate cu succes şi întreţinute de către comunităţi prin intermediul Asociaţiilor Consumatorilor de Apă.
Vezi și aceste știri

R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times
