Contrar prevederilor! Sporuri salariale de aproape jumătate de milion de lei pentru angajații CNPF

Contrar prevederilor! Sporuri salariale de aproape jumătate de milion de lei pentru angajații CNPF
Foto: vocea.md


Curtea de Conturi a examinat în cadrul şedinţei publice Raportul auditului conformității managementului financiar la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) pentru anul 2013. În urma acestui au fost constatate un șir de iregularități. Printre acestea se numără preluarea selectivă a unor metodologii de salarizare caracteristice diferitor ramuri de activitate și instituții, organizații, cu diverse tipuri de proprietate şi forme de organizare juridică. Acest fapt, potrivit auditorilor a generat instituirea unui cadru normativ regulator intern netransparent, diferit de cadrul național de salarizare, ceea ce condiționează evaluarea formală, majorarea nejustificată a cheltuielilor de retribuire a muncii, precum și atribuirea adaosurilor neargumentate sau neîntemeiate la salariu.

În 2013, angajații CNPF, inclusiv membrii CA, au beneficiat lunar de sporuri la salariul de funcție pentru acces permanent la secretul de stat, contrar prevederilor cadrului legislativ-normativ. Suma totală calculată neregulamentar ca sporuri suplimentare pentru acces permanent la secretul de stat a fost de 450,5 mii lei. Potrivit Curții de Conturi, această situație a fost prezentă o dată cu trecerea CNPF la autonomie financiară, din anul 2011.

De asemenea, auditorii au atestat deficiențe în procesul de delegare a personalului în interes de serviciu, pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu în afara locului de muncă permanent. Totodată au fost depistate cheltuieli neregulamentare de aproape 30 de mii de lei pentru achitarea deplasărilor a două persoane care nu sunt angajate la CNPF.

Iregularitățile au fost generate de lipsa unor reglementări sau restricții privind formarea și transferarea soldurilor din an în an, precum și nedelimitarea cu destinație precisă și limitată a cheltuielilor Comisiei, în funcție de necesitățile publice.

În vederea implementării activităților și realizării obiectivelor stabilite în Planul anual de activitate al Comisiei, bugetul Comisiei pentru anul 2013 a fost aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr.276 din 06.12.2012.

Pentru anul 2013 Comisia Națională a Pieței Financiare a avut următorul buget:
- venituri - 17,6 mil. lei,
- cheltuieli - 25,4 mil lei,
- deficit - 7,8 mil. lei.

Realizarea efectivă pentru perioada auditată a constituit: venituri în sumă de 21 mil. lei și cheltuieli de 25,3 mil. lei.

Analiza structurală a veniturilor și cheltuielilor efective acumulate de către Comisia pentru perioada de 5 ani relevă că, la majoritatea indicatorilor stabiliți (plăți, taxe, alte surse legale), a fost depășită suma planificată, situație ce se atestă pentru întreaga perioadă comparată, în special perioada de autonomie financiară, iar cheltuielile sunt mai mari de 2,5 ori, cea mai mare creștere atestându-se la cheltuielile de remunerare a muncii de 2,3 ori, deplasările de 5 ori, cheltuielile de transport de 2 ori, apariția cheltuielilor pentru formarea profesională.

În perioada verificată, probele de audit obținute denotă că, deși unele procese operaționale ale CNPF includ anumite controale interne care au asigurat respectarea cadrului normativ și al reglementărilor interne la gestionarea și raportarea mijloacelor financiare, altele generează neregularități.

Comisia Națională a Pieței Financiare a fost instituită în anul 1998, fiind succesoare în drepturi şi obligaţiuni a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Asigurărilor şi Fondurilor Nestatale de Pensii şi a Serviciului supravegherii de stat a activităţii asociaţiilor de economii şi împrumut ale cetăţenilor de pe lîngă Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova. La creare, CNPF avea statut de autoritate a administraţiei publice care efectuează reglementarea, supravegherea şi controlul pieţei valorilor mobiliare şi al activităţii participanţilor la ea.

În urma modificărilor efectuate în legislație, în anul 2011 CNPF devine autoritate publică autonomă, responsabilă față de Parlament, care reglementează și autorizează activitatea participanților la piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației de către ei. În acest scop, CNPF este învestită cu putere de decizie, de dispensă, de interdicție, de intervenție, de control și de sancționare disciplinară și administrativă, în limitele stabilite de cadrul legislativ-normativ.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Deminare în raionul Ștefan-Vodă: 160 de obiecte explozive și 2.221 de cartușe au fost neutralizate

Deminare în raionul Ștefan-Vodă: 160 de obiecte explozive și 2.221 de cartușe au fost neutralizate

Comisia Europeană, despre alegerile din Rusia: „S-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare”

Comisia Europeană, despre alegerile din Rusia: „S-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare”

Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)

Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Scandal într-un troleibuz din capitală: Un tânăr a fost dat afară după ce a refuzat să-și pună masca de protecție (VIDEO)
 • 2
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 3
  Veaceslav Platon a depus o plângere pe numele Maiei Sandu la Consiliul pentru Combaterea Discriminării din România. Acesta spune că i s-ar fi încălcat dreptul la demnitate (DOC)
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.