Cheltuielile pentru Apărare, în scădere bruscă în ultimii ani

Cheltuielile pentru Apărare, în scădere bruscă în ultimii ani
Foto: blackopssecurity.blogspot.com


Potrivit analizei, în ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare. În același timp, începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Această tendință nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situația de securitate din regiune s-a înrăutățit subit. În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB, se menționează într-un studiu al Expert-Grup.

În condițiile constrângerilor bugetare existente, fondurile alocate pentru construcția apărării naționale nu se folosesc în cel mai optim mod. Astfel, pe parcursul ultimului deceniu nu au fost finalizate procesele de reformare a apărării naționale și nici documentele de programare strategică pentru acest sector, care să ghideze planificarea apărării naționale pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, lipsa documentelor strategice a determinat faptul că structura armatei naționale (AN) este învechită, fără să fie ajustată noilor realități de securitate și constrângeri de finanțare.

Pe parcursul ultimului deceniu finanțarea sectorului apărării naționale nu a fost uniformă. Odată cu lansarea Concepției reformei militare în anul 2002 au crescut și alocările bugetare pentru apărare, atingând nivelul maxim de 0,61% din PIB în anul 2008.După o reducere semnificativă a finanțării în anii 2009 -2010, alocările în termeni nominali au început să crească din nou, depășind în anul 2014 nivelul maxim înregistrat în 2008. Totodată, cheltuielile în termeni reali s-au recuperat nesemnificativ după 2010 și nu au atins nivelul maxim precedent. De asemenea, în perioada respectivă, ponderea alocărilor pentru apărare în PIB și în total cheltuieli bugetare a stagnat la un nivel cu mult mai jos decât în perioada anterioară. Aceste evoluții vorbesc despre pierderea interesului din partea executivului pentru reformarea sectorului dat și că finanțarea altor sectoare a crescut  cu mult mai rapid.

În 2015 Republica Moldova era devansată la capitolul ponderii cheltuielilor militare în PIB de toate țările din Europa Centrală și de Est, precum și cele din CSI. De asemenea, alocările pentru acest domeniu la noi în țară sunt cele mai mici în comparație și cu alte țări neutre, precum și din punct de vedere a intensității cheltuielilor respective pe cap de locuitor.

Structura cheltuielilor pentru apărare poartă un caracter neuniform și au suferit schimbări semnificative pe parcursul ultimilor ani. În ultimii ani cea mai importantă pondere din alocările bugetare sunt pentru personal (mai mult de 50%), în timp ce investițiile de capital sunt nesemnificative, de doar câteva puncte procentuale.

Cheltuielile pentru personal a crescut brusc în anul 2007 și au continuă să crească până în prezent, faptul dat fiind în mare măsură explicat de trecerea la modelul de armată profesională. Totodată, această structură de cheltuieli, din nou scoate în evidență că cheltuielile actuale sunt doar pentru întreținerea fizică a unui număr dat de militari, fără a se face investiții în capacitățile lor de luptă. Perpetuarea acestui model de finanțare a Armatei Naționale va duce la situația când utilitatea forțelor armate pentru apărarea țării va fi nulă, și mai eficient va fi de desființat Armata Națională ca serviciu public.

Pentru a redresa situația din domeniu, Expert-Grup recomandă câteva măsuri. Una din recomandările prioritare ar fi majorarea treptată a alocărilor pentru apărare la media regională. În acest context, Iurie Morcotîlo, economist în cadrul Expert-Grup și unul din autorii studiului, a declarat: ”În condițiile în care 10% din teritoriu nu este controlat de autoritățile centrale, iar securitatea din regiune s-a înrăutățit semnificativ, este imperativă schimbarea atitudinii față de apărarea națională și de a repune sectorul dat în prioritățile de dezvoltare a țării.”

O altă recomandare se referă la elaborarea documentelor strategice de apărare. Fără aprobarea Strategiei Militare Naționale, Doctrinei Militare și a Cărții Albe a apărării, alocările publice pentru sector nu au și nu vor avea un efect scontat. În mod firesc, este nevoie și de revizuirea structurii Armatei Naționale (AN) conform realităților actuale de finanțare, care să permită reorganizarea componentelor ce au o contribuție minimă la apărarea națională, dar consumă surse financiare semnificative.

Printre alte măsuri recomandate de Expert-Grup se numără:

• Mărirea investițiilor capitale în apărarea națională. În prezent, AN este dotată cu echipament uzat moral și fizic din perioada sovietică. Chiar și în anii când au fost înregistrate cele mai multe investiții capitale în AN, acestea erau alocate pentru construcția caselor și clădirilor administrative, și  nu pentru infrastructură și dotarea militară. Lipsa investițiilor și a modernizării capacităților de luptă, va determina faptul că AN nu-și va putea îndeplini atribuțiile în mod corespunzător. Altfel spus, banii publici vor fi cheltuiți pentru o armată-simbol al suveranității, dar care în realitate nu va putea apăra această suveranitate într-un scenariu de agravare a securității naționale.

• Majorarea transparenței bugetare în sectorul apărării. Nivelul curent de transparență a instituțiilor cheie din sector nu permite monitorizarea și analiza utilizării eficiente a banilor publici în cadrul  AN. Fără a mări radical transparența, nu doar prin publicarea la timp a bugetelor și rapoartelor de activitate, dar și prin o mai mare detaliere a acestor documente, efectul scontat din mărirea ipotetică a finanțării sau ajustarea structurală a AN va fi destul de redus. Doar prin implicarea actorilor terți față de executiv, se va putea de adus contribuții pozitive la formularea și argumentarea bugetelor pentru apărare, spre majorarea acestora și utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.