Numărul contravenţiilor scade cu 8,8%, în 2015

Numărul contravenţiilor scade cu 8,8%, în 2015
Foto: www.youtube.com

Anul trecut au fost constatate cu 50,9 mii mai puţine contravenții comparativ cu anul precedent. Totodată au fost aplicate 11,7 mii avertizări, 537,4 mii amenzi şi 0,6 mii privări de anumite drepturi.

În 2015 au fost constatate 579,6 mii contravenţii, cu 50,9 mii mai puţin comparativ cu anul precedent. Pentru majoritatea cazurilor de contravenţii constatate au fost aplicate pedepse (94,9%). Din numărul total al hotărârilor adoptate, circa 6,9 mii (1,2%) au fost transmise organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii. În medie la 1000 persoane revin 155 cazuri de contravenţii constatate însoţite de aplicarea pedepselor.

Numărul contravenţiilor constatate şi a pedepselor aplicate, 2005-2015În rezultatul examinării contravenţiilor pe parcursul anului au fost aplicate 11,7 mii avertizări, 537,4 mii amenzi (cu 8,8% mai puţin comparativ cu anul 2014) şi 0,6 mii privări de anumite drepturi.

Din totalul contravenţiilor cu aplicare de amenzi circa 85% aparţin organelor Ministerului Afacerilor Interne, 5,1% organelor de control financiar şi fiscal (cu 2,5 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul 2014), 2,6% organelor de protecţie a mediului, 2,1% judecătoriilor raionale şi municipale, şi câte 1,0% - procuraturii şi organelor specializate în domeniul transporturilor etc.

În profil teritorial, cele mai multe contravenţii în rezultatul cărora au fost adoptate hotărâri privind aplicarea pedepselor au fost înregistrate în mun. Chişinău (68,2% din total contravenţii constatate la nivel de ţară după care urmează regiunea Centru (14,3%), Nord (10,5%) şi Sud (5,9%). În regiunea Nord, cele mai multe pedepse au fost aplicate în mun. Bălţi (13,5 mii cazuri) şi raionul Edineţ (6,9 mii cazuri), în Centru în raioanele Hînceşti şi Ungheni (respectiv 17,0 mii şi 13,9 mii cazuri), iar la Sud în raioanele Cahul şi Căuşeni (respectiv 6,3 mii şi 5,2 mii cazuri).

Categorii de contravenţii. Pe categorii de contravenţii, aproape fiecare al doilea caz îl reprezintă încălcările în domeniul circulaţiei rutiere, urmate de contravenţiile ce atentează la ordinea publică şi securitatea publică (12,0%), contravenţii ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare (8,0%) şi cele care atentează la regimul de transporturi (4,3%), etc.

În total,pe parcursul anului 2015 au fost constatate 345,1 mii cazuri de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere sau cu 22,8% mai puţin comparativ cu anul precedent. Dintre acestea 337,4 mii cu aplicare de pedepse, în majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi (97,7%), circa 9,5 mii avertizări (cu 6,9% mai mult comparativ cu anul precedent), 573 din cazuri au implicat privarea de anumite drepturi, iar în 43 de cazuri a fost aplicat arestul contravenţional.

De cele mai dese ori au fost aplicate sancţiuni pentru exces de viteză (37,6%), pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră şi de acordare a priorităţii de trecere (13,6%), pentru încălcarea regulilor de înmatriculare, înregistrare de stat, revizie tehnică a vehiculelor (12,1%), pentru încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea de prioritate pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier (10,8%), pentru încălcarea regulilor de exploatare a vehiculelor (10,4%), pentru încălcarea regulilor de circulaţie de către pietoni şi alţi participanţi (3,3%) şi pentru încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranţă, a căştii de protecţie şi a regulilor privind convorbirile radiotelefonice (3,3%). Pentru părăsirea locului în care s-a produs accidentul rutier au fost aplicate 438 privări de anumite drepturi (cu 31 la sută mai mult faţă de anul precedent), iar în 38 cazuri s-a aplicat arestul contravenţional. Pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate au fost trase la răspundere 1786 persoane comparativ cu 1944 persoane în anul 2014.

Contravenţiile care atentează la ordinea şi securitatea publică constituie 67,3 mii cazuri, inclusiv în cazul a 66,1 mii cazuri au fost aplicate amenzi. Comparativ cu anul 2014 această categorie de contravenţii s-a majorat cu 51,0%. Pentru aceste încălcări preponderent este aplicată amenda (99,9% din cazuri). Pedepsele cel mai des sunt aplicate pentru huliganism nu prea grav care constă în încălcarea ordinii publice (41,0%), pentru consum de băuturi alcoolice şi apariţia în stare de ebrietate în locurile publice (37,4%), tulburarea liniştii (10,7%), încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor ( 4,7%) şi încălcarea termenului de înregistrare a armei sau prelungirea permisului de deţinere (4,0%), etc.

În cazul contravenţiilor ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare au fost constatate 47,6 mii contravenţii şi respectiv au fost aplicate 43,9 mii sancţiuni sau cu 31% mai mult comparativ cu anul precedent. În această categorie predomină desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător, fiind aplicate amenzi în 20,7 mii cazuri (de 2 ori mai mult comparativ cu anul precedent) sau aproape fiecare al doilea caz din categoria dată. Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de exploatare a maşinilor de casă şi control constituie 11,8% în structura amenzilor. Pentru încălcarea legislaţiei şi a regulilor din domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală au fost aplicate amenzi în 4,7 mii cazuri, ceea ce constituie 10,8% din totalul amenzilor aplicate la categoria contravenţiilor ce afectează activitatea de întreprinzător. Pentru încălcarea regulilor privind vinieta amenda constituie 10,6% din total amenzi, iar pentru încălcarea regulilor de prezentare a declaraţiilor privind calcularea contribuţiilor de asigurări sociale- 3,5 % şi încălcarea regulilor vamale-2,7%.

Contravenţiile ce atentează la regimul de transporturi au constituit 23,6 mii contravenţii cu aplicare de pedepse. În această categorie predomină încălcările ce ţin de deteriorarea drumurilor, mijloacelor tehnice de dirijare a circulaţiei rutiere (46,0%), călătoria fără bilet (24,5%) şi încălcarea normelor de capacitate a traficului de pasageri (10,2%). Pentru această categorie de încălcări preponderent este aplicată amenda (99,8%).

Contravenţiile ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice au constituit 24,7 mii cazuri de contravenţii constatate, inclusiv 20,7 mii cazuri cu aplicare de pedepse. Dintre acestea majoritatea de 16,5 mii (80%) sunt cazuri pentru injuria adusă în public, vorbele sau faptele care înjosesc onoarea şi demnitatea persoanei. Şi în cazul acestora preponderent este aplicată amenda, dar au fost înregistrate şi 16 cazuri de aplicare a pedepsei cu munca neremunerată în folosul comunităţii şi 7 avertizări.
Amenzi aplicate. În anul 2015 suma amenzilor aplicate a constituit 252,2 milioane lei sau cu 5% mai puţin faţă de anul precedent. Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate numai 109,9 milioane lei sau doar 43,6%. Cel mai înalt nivel de încasare a amenzilor aplicate este înregistrat în raionul Taraclia (66%), Ştefan Vodă (52%), Călăraşi (50%). Pe de altă parte, cel mai mic nivel de încasare este înregistrat în raioanele Făleşti (25%), Edineţ (34%), Anenii Noi (38%).

Nivelul de încasare a amenzilor aplicate diferă de la o categorie de contravenţii la alta. Astfel, cea mai mare rată de încasare a amenzilor aplicate este înregistrată în domeniul protecţiei mediului- 47,% şi în domeniul circulaţiei rutiere - 46,8%, iar cea mai mică în cazul celor din domeniul comunicaţiilor electronice, poştale şi al tehnologiei informaţiei - 12% şi în domeniul contravenţiilor ce atentează la drepturi reale- 26,5%. Amenzile aplicate pentru contravenţii ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare au fost încasate în proporţie de - 45,0%.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției

Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției

IGSU examinează trei versiuni de izbucnire a incendiului din sectorul Buiucani al capitalei (FOTO)

IGSU examinează trei versiuni de izbucnire a incendiului din sectorul Buiucani al capitalei (FOTO)

25 de cazuri de nerespectare a normelor anti-COVID-19, documentate de polițiști. Oamenii legii au efectuate controale în mai multe localuri

25 de cazuri de nerespectare a normelor anti-COVID-19, documentate de polițiști. Oamenii legii au efectuate controale în mai multe localuri

Advertoriale
Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”
 • 2
  SIS a solicitat blocarea unui portal de știri ucrainean pentru că ar fi distribuit informații false despre criza gazelor (DOC)
 • 3
  De astăzi, croații pot călători în Statele Unite fără viză
 • 4
  Taxarea electronică – un eșec? Doar 1.88% din numărul total al călătorilor plătesc electronic în troleibuzele din Chișinău
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.