Totuşi, proprietarii care îşi achită impozitul până pe 30 iunie vor beneficia de o reducere de 15%. Gheorghe Gasnaş a dat asigurări că toţi locuitorii Capitalei vor primi în timp util prin poştă avizele privind sumele datorate statului, astfel încât să se bucure de această înlesnire.
„Deseori oamenii se plâng de faptul că s-a majorat impozitul pentru bunurile imobiliare. Nu este ceva plăcut, dar dacă ne dorim un oraş mai curat, mai frumos, mai sigur, cu medici mai rapizi, se impun cheltuieli mai mari”, a explicat Gasnaş, precizând că ponderea încasărilor din impozitelor şi taxelor locale în totalul veniturilor de bază ale Primăriei este de „doar 0,03%”.
Angajaţii fiscului i-au îndemnat totuşi pe contribuabilii care vor să aibă parte de reducere să nu amâne plata impozitului până în ultima zi, pentru că există riscul ca banca să efectueze tranzacţia în ziua următoare şi atunci nu li se vor mai calcula cele 15 procente.
Inspectorul fiscal superior de la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Ludmila Gropa, a precizat că autorităţile locale au dreptul să stabilescă mărimea cotei de impozitare în limita stabilită de Fisc - între 0,05 şi 0,3%. Gropa a spus că în Republica Moldova, la ora actuală, impozitele pentru proprietăţile imobiliare nu sunt calculate la valoare de piaţă reală, ci la un nivel inferior. Inspectorul fiscal a avertizat că „până la 0,3% mai este loc de majorarea contribuţiei”.
Statul nu-i obligă, totuşi, pe cetăţeni să achite integral impozitul până la sfârşitul acestei luni. Ei îl pot plăti în două tranşe - prima jumătate până pe 15 august şi a doua jumătate până pe 15 octombrie, doar că în acest caz nu vor mai beneficia de reducerea de 15%. Pensionarilor şi invalizilor de gradele I, II şi III li se aplică un impozit cu 380 de lei mai mic, indiferent de valoarea locuinţei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.