Astronomii au creat o stea artificială, care îi va ajuta să exploreze Universul

Astronomii au creat o stea artificială, care îi va ajuta să exploreze Universul

Pentru a vedea stelele și planetele aflate la distanțe mari de noi, astronomii trebuie să își calibreze echipamentele, astfel încât să compenseze pentru atmosfera „încețoșată” a Pământului, scrie Playtech.ro

Desigur, e mai ușor de zis decât de făcut. Pentru a reuși această performanță, experții trebuie să creeze stele artificiale, folosind lasere foarte, foarte mari. Cercetătorii de la European Southern Observatory din Chile au creat cea mai puternică construcție de acest fel, un sistem pe care l-au numit Four Laser Guide Star Facility (4LGSF).

Noul sistem e în teste din septembrie și funcționează prin împușcarea unor raze de 22 de wați și 30 de centimetri în atmosferă, pentru a marca cerul. Practic, sistemul poate crea stele-ghizi artificiale, făcând atomii de sodiu să strălucească suficient încât să arate precum stelele reale. Aceste stele artificiale permit sistemelor optice să compenseze neclaritatea din atmosfera terestră, astfel încât telescopul să poată obține imagini bune, potrivit Science Alert. De pe Pământ, s-ar vedea așa:

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.