Numărul doctoranzilor din R. Moldova a înregistrat cea mai mare valoare în ultimii 10 ani

Numărul doctoranzilor din R. Moldova a înregistrat cea mai mare valoare în ultimii 10 ani
Foto: sfm.md

În 2015, numărul total de doctoranzi a constituit 1751 persoane, fiind în creştere cu 7,6% faţă de anul anterior, înregistrând cea mai mare valoare în ultimii 10 ani.

Studii de doctorat. În anul 2015, înmatricularea la studii superioare de doctorat (ciclul III) s-a desfăşurat în 43 şcoli doctorale, organizate în cadrul instituţiilor de învățământ superior, consorţiilor, parteneriatelor naţionale şi internaţionale. Studenţii-doctoranzi înmatriculaţi anii anteriori îşi continuă studiile cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data înmatriculării lor (în 31 instituţii de cercetări ştiinţifice şi 19 instituţii de învățământ superior), potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

În anul 2015, numărul total de doctoranzi a constituit 1751 persoane (exclusiv cei străini), fiind în creştere cu 7,6% faţă de anul anterior, înregistrând cea mai mare valoare în ultimii 10 ani. Numărul de doctoranzi a marcat fluctuaţii atât la forma de învățământ cu frecvenţă, cât şi la cea cu frecvenţă redusă. Totodată, numărul doctoranzilor din învățământul cu frecvenţă redusă a relevat tendinţe de creştere începând cu anul 2010 (cu 31 la sută), iar la cel cu frecvenţă - începând cu anul 2012 (cu 15 la sută). 

Distribuţia numărului de doctoranzi pe domenii ştiinţifice relevă o preponderenţă a doctoranzilor în domeniul ştiinţe sociale şi economice (54,1%), urmat de ştiinţe medicale (14,6%) şi ştiinţe umaniste (12,0%).

Structura doctoranzilor pe sexe şi domenii ştiinţifice atestă, că la doctorat femeile predomină în corpul studenţesc din domeniul ştiinţe umaniste (68,1% în numărul de studenţi la acest domeniu), medicale (63,3%), ştiinţe sociale şi economice (56,8%), ştiinţe ale naturii (54,4%),  agricole (52,0%), în timp ce ponderea bărbaţilor rămâne majoritară doar în domeniul ştiinţe inginereşti şi tehnologii (74,4%).

În anul 2015, cu finanţare de la buget au studiat 1004 persoane sau cu 5,4% mai mult comparativ cu anul anterior, reprezentând 57 la sută din total doctoranzi. Ponderea doctoranzilor cu finanţare de la buget care au urmat studiile la forma cu frecvenţă redusă este de 68,3%, iar la cea cu frecvenţă - 31,7%. 

Înmatriculaţi. În anul 2015 la studii de doctorat au fost înmatriculate 529 persoane (exclusiv cei străini), inclusiv 310 persoane cu finanţare de la buget (cu 6,2% mai mult comparativ cu anul 2014) şi 219 persoane în bază de contract (cu 2,7% mai puţin).

Mai mult de două treimi din înmatriculări revin doctoranzilor înmatriculaţi la secţia cu frecvenţă redusă. Numărul doctoranzilor înmatriculaţi la secţia cu frecvenţă şi cu finanţare de la buget a constituit 123 persoane, reprezentând 40% din înmatriculările de la buget. În cazul persoanelor înmatriculate în bază de contract, ponderea celor cu frecvenţă este de 22,8%.

Ponderea doctoranzilor înmatriculaţi cu finanţare de la buget la secţia cu frecvenţă redusă în totalul persoanelor înmatriculate la această formă de învăţământ a crescut cu 3,8 puncte procentuale comparativ cu anul 2014.

Absolvenţi. În anul 2015 studiile de doctorat au fost absolvite de 351 persoane sau cu 4,6% mai puţin comparativ cu anul anterior. Din perspectiva de gen, remarcăm o pondere superioară a femeilor absolvente (56,1% din total absolvenţi) şi o reducere cu 7,5% a numărului femeilor absolvente faţă de 2014.

Studii de postdoctorat. În anul 2015, numărul total al postdoctoranzilor a constituit 47 persoane; înmatriculate la postdoctorat au fost 20 persoane, iar numărul absolvenţilor a fost de 14 persoane. Ponderea femeilor în numărul total de postdoctoranzi este de 46,8%.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Poliția anunță că pe 28 noiembrie va avea loc un nou protest în fața Procuraturii Generale

Poliția anunță că pe 28 noiembrie va avea loc un nou protest în fața Procuraturii Generale

Cetățean al Federației Ruse, depistat cu permis de ședere belgian falsificat. Acesta riscă sancțiuni penale

Cetățean al Federației Ruse, depistat cu permis de ședere belgian falsificat. Acesta riscă sancțiuni penale

Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent

Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Șeful diplomației de la Minsk a „murit subit”, transmite presa din Belarus. Acesta urma să se întâlnească cu Serghei Lavrov
 • 2
  Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume
 • 3
  Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”
 • 4
  Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.