În legea actuală, conform articolului 7 prim, Guvernul demisionar are dreptul să avizeze inițiative legislative și să aprobe hotărâri și dispoziții. De asemenea, acesta poate elabora proiectul bugetului de stat, poate semna acorduri internaționale și efectua remanieri de cadre.
Conform modificării propuse de Ministerul Justiției, acest articol se modifică radical, stipulând nu ceea ce are voie să facă un guvern demisionar, ci ceea ce i se interzice, schimbând total atribuțiile acestuia.
De asemenea, noua prevedere abrogă articolul cu privire la atribuţiile Prim-ministrului interimar, conform căruia acesta are aceeași putere ca și un prim-ministru titular, cu excepția adoptării hotărârii privind demisia Guvernului sau a Prim-ministrului și formării şi propunerii componenţei Guvernului. Dacă modificarea va intra în vigoare, premierul interimar nu va putea executa nici o demisie.
Astfel, Guvernul a cărui mandat a expirat ar trebui să îndeplinească doar funcții de administrare a treburilor publice, fără a promova politici noi.
Modificările vin ca urmare a unei hotărâri ai Curții Constituționale, care a decis că un prim-ministru cu atribuții similare celor a unui premier titular contravine spiritului Constituției. În nota informativă a proiectului, s-a făcut referire la alte state cu prevederi similare, printre care România, Serbia, Germania, Olanda și Spania.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.