Raport CNA: Locațiunea și privatizarea spațiilor municipale fără licitație este ilegală

Raport CNA: Locațiunea și privatizarea spațiilor municipale fără licitație este ilegală
Foto: www.inn.md

Centrul Național Anticorupție menționează că  în ultima perioadă de timp, tot mai des sunt vehiculate prin presă cazuri de fraudare a intereselor publice la înstrăinarea patrimoniului public. Astfel, a fost efectuată o analiză strategică privind activitatea Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului mun. Chişinău (DGERRP), unde au fost constatate mai multe ilegalități comise la primărie.

În raport se constată că  persoanele cointeresate de anumite încăperi mai întâi perfectează un contract de arendă sau de locaţiune. Apoi, la scurt timp, depun pachetul de documente pentru privatizarea încăperii sau a terenului luat în arendă.

Decizia se ia prin votul majorităţii simple a membrilor Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, fără licitaţie. Şi asta, deoarece contractul de locaţiune exclude procedura de licitaţie. Majoritatea suprafeţelor privatizate în acest mod se află în zona centrală a oraşului, în perimetrul străzilor Ismail, Columna, Lazo, Kogălniceanu sau în zonele rezidenţiale populare din sectoarele Botanica, Râşcani sau Telecentru.

În același mod, la preţuri derizorii, sânt date în locațiune spaţiile nelocuibile. Mulți agenți economici dau în subarendă aceste încăperi, dar la preţuri de câteva ori mai mari. Lipsa unui registru public privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt date în chirie cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor constituie un factor ce generează corupție, rezultând în diminuarea beneficiilor publice din această activitate.

Consiliul municipal Chișinău încalcă legislația

În cazul în care încăperile propuse pentru a fi date in locațiune prin licitație n-au fost solicitate din diferite motive și n-au avut loc negocieri directe, acestea pot fi transmise în locațiune pe baza principiilor generale. În acest sens, anual, Legea bugetului de stat stabileşte cuantumul minim al chiriei bunurilor proprietate publică în dependenţă de suprafaţa încăperii, tariful de bază pentru chiria anuală a unui metru pătrat de spaţiu, amplasarea încăperii, amenajării tehnice,utilizarea încăperii şi coeficientul de piaţă.

Prin urmare, Consiliul municipal Chișinău încalcă prevederile Legii nr. 317 din 18.07.2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, care stipulează că actele normative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale trebuie să corespundă, întocmai prevederilor constituţionale, legilor, precum şi hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului.

În cadrul analizei informației prezentate de DGERRP privind darea în locațiune a unor încăperi s-a constatat că primăria dispune de 987 arendași.

În total primăria dă în chirie 418510 m.p. de încăperi, suma contractată constituie 25 milioane lei. Suma contractată pentru locațiunea încăperilor proprietate publică deviază esențial de suma veniturilor incluse în sinteza bugetului municipal pe anul 2015, la acest compartiment, 8,7 milioane lei. Faptul dat indică la posibila neachitare a plății chiriei de către unii locatari.

Suma anuală a chiriei pentru 1m.p.suprafațăvariazăde la 0 (zero) lei până la 5518 lei/m.p.(pentru instalarea bancomatului). Instituțiile, organizațiile, întreprinderile subordonate primăriei sau finanțate de la bugetul de stat beneficiază de scutirea plătii pentru chirie, de asemenea, sunt scutite de plata chiriei, sau beneficiază de chirie la prețuri simbolice organizațiile obștești, membrii uniunilor de creație etc.

Conform studiului efectuat de bursa „Lara” privind locațiunea spațiilor comerciale, prețul 1 m.p. pe artera principală a orașului Chișinău variază între 30-70 euro pe lună, în mediul cca 40 euro/m.p. pe lună,ceea ce constituie cca 800 lei.

În cadrul analizei valorii contractelor de locație a spațiilor pe bd. Ștefan cel Mare, s-a constatat că cel mai scump preț este 125 lei/m.p. achitat lunar de către firma ”Paradis”, specializată în comerţul cu articole din metale prețioase, ceea ce este de 6 ori mai ieftin decât media pentru sectorul dat, în alte cazuri valoarea locațiunii este de până la 20 de ori mai mică decât cea de piață.

Privatizarea încăperilor nelocuibile

Unul din cele mai vulnerabile domenii ce ține de gestionarea patrimoniului municipal este privatizarea încăperilor nelocuibile, deoarece prezintă un interes sporit pentru investitori. În majoritatea cazurilor procesul de privatizare este legat de locațiune.

Prin modalitatea dată se privatizează la preț derizoriu încăperile nelocuibile, deși cadrul legal prevede ca prețul privatizării să nu fie unul mai mic ca cel de piață prezentat de către un evaluator certificat.

Analiza informației privind privatizarea încăperilor nelocuibile, date în locațiune, proprietate municipală în perioada 2010-2014, a constatat că în această perioadă au fost privatizate 234 de încăperi. Prețul de vânzare a fost stabilit de Comisia pentru privatizarea încăperilor nelocuibile, proprietate municipală,reprezentată de Primărie, Direcția generală economie, reforme, și relații patrimoniale, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, Direcția generală finanțe, Consiliul municipal, precum și experți independenți, după caz.

Astfel, s-a stabilit că, în majoritatea cazurilor, proprietatea municipală s-a privatizat la prețuri cu mult mai mici decât cele de piață. De menționat că dacă pe piața imobiliară1 m.p.d spații în centrul istoric al mun. Chișinău depășește 1000 Euro, atunci spațiile municipale sunt privatizate la prețuri de până la 100 Euro m.p..

Locațiunea și privatizarea spațiilor municipale fără licitație este ilegală

Reprezentanții CNA concluzionează că darea în locațiunea spațiilor municipale fără organizarea licitațiilor publice este ilegală, nu asigură egalitatea tuturor doritorilor de a obține dreptul la locațiune, ca rezultat nu se obține un preț maxim pentru locațiunea bunurilor imobile, fiind prejudiciat bugetul municipal.

De asemenea, lipsa unui registru public privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt date în chirie, cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor, constituie un factor ce generează corupție, rezultând în diminuarea beneficiilor publice din această activitate.  Astfel, de și Direcția generală economie, reforme și relații patrimoniale a Primăriei mun. Chişinău conform Regulamentului ține evidența patrimoniului public, ea gestionează doar o parte din suprafețele nelocuibile ale Primăriei.

Sub pretextul activității unor asociații obștești, uniuni de creație ș.a. sunt închiriate la prețuri derizorii diferite încăperi, care ulterior sunt privatizate și vândute.

Privatizarea încăperilor nelocuibile fără organizarea licitațiilor publice, de asemenea, este ilegală,deoarece sunt încălcate prevederile art. 77 pct.5) al Legii privind administrația publicălocalănr.436 din 28.12.2006.

Concomitent diferite persoane cu interese particulare, sub pretextul activității unor asociații, organizații obștești, uniuni de creație, etc., privatizează la prețuri derizorii încăperi din proprietatea publică.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Marea Barieră de Corali ar putea fi inclusă în lista patrimoniului mondial „în pericol”. Recomandările ONU

Marea Barieră de Corali ar putea fi inclusă în lista patrimoniului mondial „în pericol”. Recomandările ONU

Franța trimite 100 de generatoare în Ucraina în urma atacurilor asupra infrastructurii energetice

Franța trimite 100 de generatoare în Ucraina în urma atacurilor asupra infrastructurii energetice

Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu șeful Comandamentului Operaţiuni speciale din Europa al SUA. Despre ce au discutat

Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu șeful Comandamentului Operaţiuni speciale din Europa al SUA. Despre ce au discutat

Advertoriale
Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară (VIDEO)

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară (VIDEO)

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 2
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
 • 3
  Ce facem în cazul deconectărilor de la energia electrică? Autoritățile au elaborat un ghid cu recomandări
 • 4
  Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.