Raport CNA: Locațiunea și privatizarea spațiilor municipale fără licitație este ilegală

Raport CNA: Locațiunea și privatizarea spațiilor municipale fără licitație este ilegală
Foto: www.inn.md

Centrul Național Anticorupție menționează că  în ultima perioadă de timp, tot mai des sunt vehiculate prin presă cazuri de fraudare a intereselor publice la înstrăinarea patrimoniului public. Astfel, a fost efectuată o analiză strategică privind activitatea Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului mun. Chişinău (DGERRP), unde au fost constatate mai multe ilegalități comise la primărie.

În raport se constată că  persoanele cointeresate de anumite încăperi mai întâi perfectează un contract de arendă sau de locaţiune. Apoi, la scurt timp, depun pachetul de documente pentru privatizarea încăperii sau a terenului luat în arendă.

Decizia se ia prin votul majorităţii simple a membrilor Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, fără licitaţie. Şi asta, deoarece contractul de locaţiune exclude procedura de licitaţie. Majoritatea suprafeţelor privatizate în acest mod se află în zona centrală a oraşului, în perimetrul străzilor Ismail, Columna, Lazo, Kogălniceanu sau în zonele rezidenţiale populare din sectoarele Botanica, Râşcani sau Telecentru.

În același mod, la preţuri derizorii, sânt date în locațiune spaţiile nelocuibile. Mulți agenți economici dau în subarendă aceste încăperi, dar la preţuri de câteva ori mai mari. Lipsa unui registru public privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt date în chirie cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor constituie un factor ce generează corupție, rezultând în diminuarea beneficiilor publice din această activitate.

Consiliul municipal Chișinău încalcă legislația

În cazul în care încăperile propuse pentru a fi date in locațiune prin licitație n-au fost solicitate din diferite motive și n-au avut loc negocieri directe, acestea pot fi transmise în locațiune pe baza principiilor generale. În acest sens, anual, Legea bugetului de stat stabileşte cuantumul minim al chiriei bunurilor proprietate publică în dependenţă de suprafaţa încăperii, tariful de bază pentru chiria anuală a unui metru pătrat de spaţiu, amplasarea încăperii, amenajării tehnice,utilizarea încăperii şi coeficientul de piaţă.

Prin urmare, Consiliul municipal Chișinău încalcă prevederile Legii nr. 317 din 18.07.2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, care stipulează că actele normative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale trebuie să corespundă, întocmai prevederilor constituţionale, legilor, precum şi hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului.

În cadrul analizei informației prezentate de DGERRP privind darea în locațiune a unor încăperi s-a constatat că primăria dispune de 987 arendași.

În total primăria dă în chirie 418510 m.p. de încăperi, suma contractată constituie 25 milioane lei. Suma contractată pentru locațiunea încăperilor proprietate publică deviază esențial de suma veniturilor incluse în sinteza bugetului municipal pe anul 2015, la acest compartiment, 8,7 milioane lei. Faptul dat indică la posibila neachitare a plății chiriei de către unii locatari.

Suma anuală a chiriei pentru 1m.p.suprafațăvariazăde la 0 (zero) lei până la 5518 lei/m.p.(pentru instalarea bancomatului). Instituțiile, organizațiile, întreprinderile subordonate primăriei sau finanțate de la bugetul de stat beneficiază de scutirea plătii pentru chirie, de asemenea, sunt scutite de plata chiriei, sau beneficiază de chirie la prețuri simbolice organizațiile obștești, membrii uniunilor de creație etc.

Conform studiului efectuat de bursa „Lara” privind locațiunea spațiilor comerciale, prețul 1 m.p. pe artera principală a orașului Chișinău variază între 30-70 euro pe lună, în mediul cca 40 euro/m.p. pe lună,ceea ce constituie cca 800 lei.

În cadrul analizei valorii contractelor de locație a spațiilor pe bd. Ștefan cel Mare, s-a constatat că cel mai scump preț este 125 lei/m.p. achitat lunar de către firma ”Paradis”, specializată în comerţul cu articole din metale prețioase, ceea ce este de 6 ori mai ieftin decât media pentru sectorul dat, în alte cazuri valoarea locațiunii este de până la 20 de ori mai mică decât cea de piață.

Privatizarea încăperilor nelocuibile

Unul din cele mai vulnerabile domenii ce ține de gestionarea patrimoniului municipal este privatizarea încăperilor nelocuibile, deoarece prezintă un interes sporit pentru investitori. În majoritatea cazurilor procesul de privatizare este legat de locațiune.

Prin modalitatea dată se privatizează la preț derizoriu încăperile nelocuibile, deși cadrul legal prevede ca prețul privatizării să nu fie unul mai mic ca cel de piață prezentat de către un evaluator certificat.

Analiza informației privind privatizarea încăperilor nelocuibile, date în locațiune, proprietate municipală în perioada 2010-2014, a constatat că în această perioadă au fost privatizate 234 de încăperi. Prețul de vânzare a fost stabilit de Comisia pentru privatizarea încăperilor nelocuibile, proprietate municipală,reprezentată de Primărie, Direcția generală economie, reforme, și relații patrimoniale, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, Direcția generală finanțe, Consiliul municipal, precum și experți independenți, după caz.

Astfel, s-a stabilit că, în majoritatea cazurilor, proprietatea municipală s-a privatizat la prețuri cu mult mai mici decât cele de piață. De menționat că dacă pe piața imobiliară1 m.p.d spații în centrul istoric al mun. Chișinău depășește 1000 Euro, atunci spațiile municipale sunt privatizate la prețuri de până la 100 Euro m.p..

Locațiunea și privatizarea spațiilor municipale fără licitație este ilegală

Reprezentanții CNA concluzionează că darea în locațiunea spațiilor municipale fără organizarea licitațiilor publice este ilegală, nu asigură egalitatea tuturor doritorilor de a obține dreptul la locațiune, ca rezultat nu se obține un preț maxim pentru locațiunea bunurilor imobile, fiind prejudiciat bugetul municipal.

De asemenea, lipsa unui registru public privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt date în chirie, cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor, constituie un factor ce generează corupție, rezultând în diminuarea beneficiilor publice din această activitate.  Astfel, de și Direcția generală economie, reforme și relații patrimoniale a Primăriei mun. Chişinău conform Regulamentului ține evidența patrimoniului public, ea gestionează doar o parte din suprafețele nelocuibile ale Primăriei.

Sub pretextul activității unor asociații obștești, uniuni de creație ș.a. sunt închiriate la prețuri derizorii diferite încăperi, care ulterior sunt privatizate și vândute.

Privatizarea încăperilor nelocuibile fără organizarea licitațiilor publice, de asemenea, este ilegală,deoarece sunt încălcate prevederile art. 77 pct.5) al Legii privind administrația publicălocalănr.436 din 28.12.2006.

Concomitent diferite persoane cu interese particulare, sub pretextul activității unor asociații, organizații obștești, uniuni de creație, etc., privatizează la prețuri derizorii încăperi din proprietatea publică.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Maia Sandu, la telefon cu președinta Comisiei Europene, despre problema gazelor. Ursula von der Leyen: „Noi suntem în căutare de măsuri de suport adiționale”

Maia Sandu, la telefon cu președinta Comisiei Europene, despre problema gazelor. Ursula von der Leyen: „Noi suntem în căutare de măsuri de suport adiționale”

În 2020 Moldovagaz a înregistrat pierderi de 677 milioane lei și datorii de 12,7 miliarde de lei

În 2020 Moldovagaz a înregistrat pierderi de 677 milioane lei și datorii de 12,7 miliarde de lei

„Nu sunt paturi, aparate de ventilare, medicamente și haine de protecție.” Apelul Primăriei Chișinău către Ministerul Sănătății

„Nu sunt paturi, aparate de ventilare, medicamente și haine de protecție.” Apelul Primăriei Chișinău către Ministerul Sănătății

Advertoriale
La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Echipa de fotbal maib - în TOP 5 cele mai bune echipe de la EURO Business Cup (FOTO)

Echipa de fotbal maib - în TOP 5 cele mai bune echipe de la EURO Business Cup (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Moldova a cumpărat un milion de metri cubi de gaze naturale de la compania poloneză PGNiG
 • 2
  Cât costă gazul din Polonia? Gavrilița: Este considerat un secret comercial
 • 3
  Gavrilița despre acordul Moldova-Ucraina privind 700 milioane de metri cubi de gaz: Este o știre falsă
 • 4
  Activitatea directorului Moldovagaz ar putea fi evaluată
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.