Bănuitul are 40 de ani şi a fost reţinut în oraşul Cimişlia, după ce a încercat să înroleze un alt conaţional într-o formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Lugansk.

Pînă în prezent, 9 persoane au fost deferite justiţiei pentru acţiuni similare, dintre care 5 au fost condamnate, iar 3 persoane continuă să fie cercetate penal. Procurorii susţin că deşi activitatea mercenarilor este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, acest fenomen este extrem de periculos pentru integritatea teritorială atît a Ucrainei, cît şi pentru securitatea naţională a Republicii Moldova.

Anterior, prin sentinţele Judecătoriei Comrat din 1 august 2014 şi 10 aprilie 2015, dar şi prin sentinţele Judecătoriei Ciadîr-Lunga din 7 iulie 2015, cinci persoane din sudul republicii au fost recunoscute vinovate şi condamnate pentru acţiuni asemănătoare, inclusiv pentru pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale şi participarea la ea, precum şi acordarea suportului în scop terorist.

Sentinţele pe aceste cauze au devenit irevocabile. Atît în cadrul urmăririi penale, cît şi în cadrul şedinţelor judiciare, persoanele condamnate au declarat că, după ce au fost recrutaţi pe teritoriul Republicii Moldova, au participat la instruiri militare care au avut loc pe teritoriul altui stat. Aceștia au fost implicați în exerciţii teoretice şi practice în discipline ca: pregătirea şi petrecerea operaţiunilor diversioniste; construcţia şi exploatarea armelor de foc de diferite tipuri; construirea baricadelor; pregătirea „coctаilurilor Molotov” şi utilizarea lor.

Astfel, conform Serviciului de presă al Procuraturii Generale, se urmărea scopul de a opune pe teritoriul Republicii Moldova rezistenţă reprezentanţilor organelor de menţinere a ordinii publice, în cazul eventualelor conflicte, analogice celor din estul Ucrainei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!