Este una dintre companiile producătoare de mobilă cu cea mai mare experiență pe piața locală, dar și cu cea mai mare rețea proprie de saloane. Este vorba despre compania „Ambianța” care produce mobilă pentru bucătării, livinguri și dormitoare, inclusiv saltele ortopedice. La un an de la intrarea în vigoare a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC / DCFTA)* am încercat să aflăm dacă activitatea companiei a fost afectată în vre-un fel de noile reglementări. Istoria de succes a fost realizată în cadrul Programului de Asistență pentru Reforme Marea Britanie - Republica Moldova al Fondului pentru Buna Guvernare, inițiat de Guvernul Marii Britanii.
Datele statistice arată că Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, acoperind peste 50% din comerțul extern al țării. Prin intermediul ZLSAC / DCFTA se urmărește integrarea economică mai aprofundată care, la rândul ei, va da un impuls puternic creșterii economice a țării.
Pentru că folosește materie primă de standarde europene, cu utilaj de producere european, primele exporturi ale companiei „Ambianța” în țările UE au fost înregistrate cu mult timp înainte de semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Conducerea fabricii recunoaște că domeniul de producere a mobilei se bucură de anumite privilegii și că ZLSAC / DCFTA nu a adus cu sine schimbări majore.
„Noi am aflat despre prevederile Acordului de la Ministerul Economiei, atunci când am fost invitați de Uniunea producătorilor de mobilă să participăm la o masă rotundă. Atunci ne-am familiarizat cu noutățile și informația necesară care, de altfel, este destul de accesibilă. Noi nu am avut accize la export și nici acum nu avem. Deci nu putem spune că imediat după implementarea ZLSAC / DCFTA s-a schimbat ceva anume care ne-a afectat sau, dimpotrivă, ne-a ușurat activitatea. Așa stau lucrurile când vorbim despre mobilă”, a declarat directorul general al companiei „Ambianța”, Dorin Dumbrăveanu.
Antreprenorul spune că temerile legate de faptul că în urma intrării în vigoare a prevederilor ZLSAC / DCFTA piața locală va fi invadată de produse europene nu s-au adeverit. „Aceasta nu s-a întâmplat pentru că noi avem avantajul prețului. Noi oferim un preț mai bun”, spune Dumbrăveanu.
Rețeaua de distribuție a fabricii numără peste 130 de parteneriate pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste 100 de dealeri în România. Dacă până acum compania a avut doar vânzări în țara vecină, acum se pregătește lansarea unui proiect de producere.
Totuși, în ultima perioadă se atestă schimbări la capitolul taxe și proceduri de raportare.
„Dacă e să facem o comparație între Republica Moldova și România în ceea ce privește actele permisive, nu putem spune că la noi lucrurile stau mai prost ca în țara vecină. În schimb, la plasarea publicității trebuie să menționăm că au crescut taxele. Mulți dintre dealerii noștri au scos publicitatea de pe fațade pentru că au crescut foarte mult taxele, inclusiv, procedura de obținere a autorizației a devenit mai complicată”, mărturisește directorul general de vânzări al companiei „Ambianța” Igor Vatamaniuc.
„Suntem nevoiți să mărim staff-ul la contabilitate, permanent trebuie completate tot felul de rapoarte. Aud tot mai des că adaptăm norme europene de contabilitate, dar pe de altă parte mă uit că numărul rapoartelor și complexitatea acestora crește. Dacă vorbim de facilitări, desigur este loc inclusiv pentru simplificarea procedurilor vamale”, adaugă directorul general al fabricii.
Totuși, care e secretul pentru o afacere de succes în Republica Moldova?
Igor Vatamaniuc, director general de vânzări: Trebuie să fii îndrăzneț și să faci corect calculele. Dacă s-au deschis anumite oportunități, trebuie să le valorifici. Ce folos că s-au deschis, dacă nu le valorifici? Nu trebuie să aștepți că va veni cineva să-ți spună ce și cum trebuie să făci.
*ZLSAC - Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (RO) DCFTA - Deep and Comprehensive Free Trade Area (EN)
Programul de Asistență pentru Reforme Marea Britanie - Republica Moldova al Fondului pentru Buna Guvernare a început în octombrie 2015, este finanțat de către Guvernul Marii Britanii şi oferă asistență tehnică Moldovei pentru ca țara să devină mai rezistentă la șocurile interne și externe, susţine creşterea economică și stabilitatea. Programul este coordonat de PwC Marea Britanie și PwC Moldova, Centrul Analitic „Expert-Grup”, în strânsă colaborare cu Ambasada Marii Britanii din Chișinău.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
