VIDEO. Expert austriac: Întreprinderile moldovenești au un potențial enorm de a face economii, fără investiții suplimentare

VIDEO. Expert austriac: Întreprinderile moldovenești au un potențial enorm de a face economii, fără investiții suplimentare

Un grup de experți din Austria a vizitat întreprinderile moldovenești din sectorul de prelucrare a lemnului, fiind relevați factorii care provoacă cele mai mari pierderi de materii prime și resurse energetice. Măsurile de eficientizare propuse de specialiștii austrieci au costuri reduse sau chiar nu implică cheltuieli suplimentare, dar pot aduce economii semnificative.

Deșeurile și emisiile reprezintă materii prime pentru care noi am achitat bani, dar care nu au fost convertite în produse și respectiv comercializate, fapt ce aduce anumite pierderi întreprinderilor.

Auditul și vizitele experților din Austria la întreprinderile moldovenești din sectorul prelucrării lemnului a demonstrat că există mai multe carențe în ceea ce privește utilizarea și depozitarea materialelor, precum și tehnologiile aplicate. O mai bună organizare a acestor procese poate aduce economii semnificative la costuri minime sau chiar fără investiții suplimentare.

Publicitate

„Primele opțiuni se bazează pe o bună administrare a resurselor. Din vizita întreprinderilor moldovenești din sectorul prelucrării lemnului am observat un potențial enorm în modalitatea de păstrare și utilizare a materiilor prime și auxiliare. Cel mai des am văzut că muncitorii lucrează cu materia primă de pe podea, uneori calcă aceste materiale și nu le folosesc în mod corespunzător. Acest lucru este cauzat de o instruire insuficientă, necalitativă, lipsa cunoștințelor sau folosirea unor tehnologii inadecvate. Am observat cum un muncitor aplica cleiul cu o perie în loc să utilizeze pulverizatorul special”, menționează Cristian Angebauer, expert în eficiența energetică, Austria.

El mai spune că „aerul comprimat este una din cele mai scumpe resurse. Din 100% de bani cheltuiți pentru producerea aerului comprimat, în produsul final se regăsesc doar 5%. Dacă este necesar aerul comprimat el trebuie utilizat maxim de eficient. Unii muncitori curăță tot ce e posibil cu aerul comprimat, inclusiv propriile haine. Acest lucru este ineficient și chiar periculos. Cea mai mare provocare pentru a eficientiza utilizarea resurselor energetice ține de schimbarea atitudinii și comportamentului lucrătorilor, fiindcă deșeurile generate în procesul de producție au un cost, iar lucrătorii trebuie să înțeleagă acest lucru” remarcă expertul austriac.

„Strategia propusă de experți presupune, în primul rând implementarea măsurilor care au costuri zero, cum ar fi schimbarea lămpilor care nu lucrează și reparația găurilor din țevi. Aceste lucruri pot fi efectuate cu forțele proprii de personalul angajat la întreprinde, dar în rezultat aduc economii”, afirmă Vadim Iațkevici, șef secție Transfer Tehnologic de la AITT.

Menționăm că seminarul „Eficiența resurselor energetice și utilizarea durabilă a materiilor prime în sectorul de prelucrare a lemnului” a fost organizat de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) din cadrul Academiei de Științe a Moldovei. Acest eveniment este organizat de către AITT în cadrul proiectului RERAM finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Cadru 7 pentru cercetare și inovare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal