NATO și-a sporit prezența în Europa de Est, inclusiv în România. „Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţele prin forţă şi continuă să ameninţe vecinii”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Totodată, în paralel, sunt lăsate deschise căile de dialog cu Rusia.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea că, România joacă un rol cheie la graniţele NATO în Europa de Est - Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

„România joacă un rol cheie în proiectarea stabilității dincolo de granițele NATO, în Moldova, Georgia și Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO.

Cu privire la Republica Moldova, președintele român, Klaus Iohannis, „a salutat demersurile aliate orientate spre consolidarea capacității de apărare”. Potrivit șefului statului român „susținerea partenerilor estici trebuie să se bucure de un profil sporit pe agenda NATO, întrucât securitatea și stabilitatea acestora se reflectă inclusiv asupra climatului de securitate euroatlantic”.

România va continua să fie un furnizor de securitate în regiune, un pol de stabilitate la extremitatea estică a spațiului euroatlantic, supusă provocărilor și amenințărilor, a precizat Klaus Iohannis.

„Din această perspectivă, suntem preocupați de situația din Ucraina și Republica Moldova. Singurele soluții viabile rămân cele politice și nu cele militare. Aceasta este o problemă de interes comun pentru NATO și Uniunea Europeană și un argument în plus pentru consolidarea Parteneriatului strategic dintre cele două organizații”, a mai spus șeful statului român.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!