De astăzi, în toată țara se vor desfășura ședințe de informare pentru tineri, mese rotunde și activități sociale dedicate prevenției HIV.
„În ultimii ani, în Republica Moldova am creat toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Aceștia pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. Cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei și chiar pentru viitorii copii”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătăţii.
În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA.
Experții atenționează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile. Menționăm că la sfârșitul anului 2015, au fost înregistrate 10213 de cazuri HIV, dintre care bărbați - 58% și femei - 42%. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. Datele estimative vorbesc despre aproximativ 18000 persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.