CC declară drept constituționale prevederile care interzic angajarea la Vamă a rudelor și persoanelor afiliate brokerilor vamali

CC declară drept constituționale prevederile care interzic angajarea la Vamă a rudelor și persoanelor afiliate brokerilor vamali
Foto: conscourt.md

Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind prevederile legislației care interzic angajarea și lucrul în organele vamale a persoanei care este soț/soție, rudă sau afin de gradul I sau II cu o persoană afiliată unei întreprinderi cu licență de broker vamal.

La originea cauzei se află excepţiile de neconstituţionalitate a articolului 6 alin.(1) lit. d) și lit. e) din Legea serviciului în organele vamale nr.1150-XIV din 20 iulie 2000 ridicate de avocatul Eugeniu Gluşcenco în dosarul nr.3ra-217/16, aflat pe rolul Curţii Supreme de Justiţie și de Ghenadie Covali în dosarul nr.3-2187/14, aflat pe rolul judecătoriei Centru mun. Chișinău.

Autorii excepțiilor de neconstituționalitate au pretins că prevederile articolului 6 alin.(1) lit. d) și lit. e) din Legea serviciului în organele vamale, potrivit cărora nu poate fi angajată şi nu se poate afla în exerciţiul funcţiunii persoana care este soţ/soţie, rudă sau afin de gradul I sau II cu o persoană fizică afiliată unei persoane juridice ce deţine licenţă pentru activitatea de broker vamal sau cu o persoană fizică angajată, cu un fondator/asociat sau cu o persoană cu funcţie de conducere a persoanei juridice ce deţine licenţă pentru activitatea de broker vamal, contravin prevederilor articolelor 1 alin. (3), 4 alin.(1) şi alin.(2), 16, 28, 39 alin.(2), 43, 48 alin.(1), 49 alin.(1) și 54 din Constituţie.

Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a reținut că potrivit articolului 43 din Constituție, orice persoană are dreptul la muncă, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă.

Curtea a menționat că legislaţia muncii condiţionează încadrarea în câmpul muncii de întrunirea anumitor cerinţe, precum şi stabileşte situaţiile de încetare a raporturilor de muncă.

În acest sens, Curtea a observat că articolul 6 din Legea serviciului în organele vamale reglementează situațiile restrictive în exercitarea funcției în cadrul organelor vamale.
Curtea a reținut că Serviciul Vamal este o instituție din sistemul organelor de drept și de securitate a statului având misiunea de a asigura securitatea economică a țării prin colectarea eficientă a taxelor și impozitelor, combaterea fraudelor vamale, facilitarea comerțului internațional și protejarea societății, aplicând legislația vamală.

Potrivit art.162 din Codul vamal, broker vamal este persoana juridică, care, pe principiile reprezentării directe sau indirecte, declară mărfurile, le prezintă pentru vămuire, precum și efectuează alte operațiuni vamale.

În acest context, Curtea a subliniat că activitatea brokerului vamal este în strânsă legătură cu activitatea organelor vamale.

Curtea a constatat că unul din obiectivele prevederilor legale contestate constituie evitarea conflictelor de interese dintre colaboratorii vamali și brokerii vamali.
Totodată, Curtea a menționat că legea nu lasă la libera opţiune a autorităţii publice decizia de a elibera din serviciu colaboratorul vamal aflat în situație de conflict de interese, ci stabilește condiţii, modalităţi şi criterii clare.

Potrivit Legii serviciului în organele vamale, colaboratorul vamal aflat în una din situaţiile de incompatibilitate, în termen de 30 de zile, urmează să se decidă şi să înlăture situația, în caz contrar acesta urmând să fie eliberat din serviciu.

Curtea a subliniat că eliberarea din funcție nu este o sancțiune ci o consecință a inacțiunii persoanei aflate în stare de incompatibilitate, prin neînlăturarea acesteia în termenul stabilit de lege.

Având în vedere considerentele de mai sus, Curtea a reținut că stabilirea situațiilor în care există un conflict de interese în exercitarea funcției în cadrul organelor vamale este prevăzută pentru protejarea interesului general al societății, în particular necesitatea evitării conflictelor de interese, respectarea principiului imparțialității, asigurarea eficienței operațiunilor vamale, protecția pieței interne și stimularea dezvoltării economiei naționale.

Hotărârea Curţii

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a respins excepţiile de neconstituţionalitate și a recunoscut constituțional articolul 6 alin.(1) lit. d) și lit. e) din Legea serviciului în organele vamale nr.1150-XIV din 20 iulie 2000.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Numirea unui judecător la Curtea Constituțională de către PSRM și „Pentru Moldova” în aprilie, investigată de PCCOCS

Numirea unui judecător la Curtea Constituțională de către PSRM și „Pentru Moldova” în aprilie, investigată de PCCOCS

Fadei Nagacevschi a fost propus la funcția de viceprimar al capitalei

Fadei Nagacevschi a fost propus la funcția de viceprimar al capitalei

Cele peste 1,6 milioane de euro introduse prin contrabandă la vama Leușeni în aprilie 2020 - confiscate în totalitate la bugetul de stat

Cele peste 1,6 milioane de euro introduse prin contrabandă la vama Leușeni în aprilie 2020 - confiscate în totalitate la bugetul de stat

Advertoriale
FinComBank a lansat primul card de credit cu perioada de grație până la 90 de zile

FinComBank a lansat primul card de credit cu perioada de grație până la 90 de zile

Vinăria Cricova organizează “HalloWeRun” - unicul fun run subteran din țară

Vinăria Cricova organizează “HalloWeRun” - unicul fun run subteran din țară

Consultații gratuite pentru nevăzători din partea Optica Familiei: “Împreună facem lumea mai bună!”

Consultații gratuite pentru nevăzători din partea Optica Familiei: “Împreună facem lumea mai bună!”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  O suburbie a Chișinăului a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare pe țară. Primarul spune că 62% din locuitori sunt imunizați
 • 2
  Ceban a venit cu noi atacuri la adresa guvernării: „Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă”
 • 3
  Cetățenii ruși care doresc să obțină o viză în SUA, incluși în lista „naţionalităţilor fără adăpost". Reacția Moscovei
 • 4
  Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.