„Din cauza creșterii rapide a fluxului de pasageri, „Avia Invest” a început construcția parcării multietajate înainte de perioada prevăzută de contractul de concesiune. În urma procesului de selecție pentru executarea acestui proiect au fost selectate două companii din Moldova - compania de proiectare - INCP „Urbanproiect”, și compania de construcții - „Exfactor Grup” SRL. Ambele companii au prezentat cele mai bune oferte atât la nivel tehnic cât și financiar, prezentând o abordare eficientă în ceea ce privește modul de funcționare și configurare a caracteristicilor de exploatare a parcării, respectând totodată toate normele și reglementările de construcție”, a declarat directorul general „Avia Invest”, Petru Jardan.

Termenul prevăzut de efectuare a lucrărilor este de 9 luni, până în aprilie 2015. Parcarea va avea patru nivele, iar la nivelul superior sunt prevăzute locuri de parcare și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

De asemenea vor fi instalate și două lifturi de pasageri și marfă, rampe de trecere între niveluri pentru vizitatori și vehicule, sistem de control și supraveghere video, dispozitive de informare și alte echipamente necesare în conformitate cu standardele europene.
În scurt timp urmează să demareze următoarele etape investiționale planificate. Este vorba de extinderea complexului terminalului existent pe 2300 m2 și restructurarea spațiului existent (4000m2).

„Pentru a efectua lucrările de proiectare se planifică atragerea atât a companiilor de proiectare locale cât și a celor străine. Unul dintre principalele obiective ale extinderii terminalului aeroportului este de a crește capacitatea de deservire de la 420 la 750 de pasageri pe oră. Începerea lucrărilor este planificată pentru luna septembrie a acestui an. Estimativ ca investiții, ar fi necesar în jur de 10 milioane de euro”, a subliniat Jardan.

În iulie va fi anunțată licitația pentru selectarea unui proiectant, în cadrul lucrărilor de modernizare și reconstrucție a peronului, a excalatoarelor și a pistelor de aterizare și decolare. Nivelul minim de investiții va fi de 30 de milioane de euro.

Pe toată perioada construcției parcării, pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău, vor putea beneficia de o parcare gratuită temporară pentru 260 de mașini, special amenajată în cadrul acestui proiect, care este situată în partea de est a terminalului aeroportului.

Agora precizează că SRL „Avia Invest” a devenit o companie administrator începând cu 1 noiembrie 2013, conform unui decret al Guvernului RM, a luat în concesionare Aeroportul Internaţional Chişinău.

Aeroportul Internaţional Chişinău, cea mai dinamică dezvoltare din CSI

Aeroportul Internaţional Chişinău a primit distincţia de „Aeroport cu cea mai rapidă dezvoltare din ţările CSI”, după rezultatele anului 2013, în categoria aeroporturilor cu un volum de trafic al pasagerilor de până la 1.5 milioane oameni pe ani. În anul 2013, Aeroportul Internaţional Chişinău a deservit 1 321 362, cu 8,26% mai mult decât în 2012. În prezent, pe Aeroportul din Chişinău îşi operează zborurile 16 companii aeriene, cu peste 29 destinaţii din toată lumea.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!