„Acest scut antirachetă este benefic pentru Republica Moldova, din motiv că noi astăzi nu avem tehnica necesară pentru a ne proteja spațiul nostru aerian”, a declarat Veaceslav Untilă.
Potrivit acestuia, raza de acțiune a acestui scut este una medie, de 250-300 de kilometri. Scopul este de a depista rachetele care zboară în această direcție și al doilea scop este ca ele să fie distruse în aer. „Noi trebuie să ne bucurăm că Republica Moldova va avea și ea o acoperire. (...) Dacă acest stat neutru are vecini care deţin un scut antirachetă şi care poate să protejeze Republica Moldova într-un caz dificil, eu cred că noi trebuie să salutăm aceste lucruri”, a punctat deputatul liberal.
Pe data de 5 februarie 2010, Președintele Traian Băsescu a anunțat că România acceptă programul de apărare anti-rachetă american, care prevede staționarea de rachete interceptoare RIM-161 Standard Missile 3 pe teritoriul României începând din anul 2015, pentru a proteja Europa de potențiale atacuri cu rachete balistice (de ex. din partea Iranului).
Conform unei declarații ale Președintelui Traian Băsescu din data de 3 mai 2011 scutul antirachetă va fi instalat în fosta bază aeriană de la Deveselu, județul Olt și mai mult statul român a dat permisiunea americanilor să folosească baza aeriana de la Mihail Kogălniceanu și portul Constanța pentru tranzitul trupelor și materialelor de război americane dinspre și înspre teatrele de război din Irak și Afganistan.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.